Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Volumental kan allt om dina fötter

Det började när en grupp forskare insåg att de kunde utnyttja existerande teknik för att få fram data till sin forskning. Resultatet blev företaget Volumental, som 3D-scannar fötter för att skapa perfekt passande skor.

En hand som håller en iPad där ett par 3D scannade fötter visas. I bakgrunden fötter på 3D scanner.

Alper Aydemir var doktorand på Avdelningen för robotik, perception och lärande. Han och hans kollegor behövde data för att till exempel göra visualiseringar i 3D eller testa algoritmer, men saknade tillräckligt mycket material. Lösningen blev en hemsida där vem som helst som hade en Microsoft Kinect-kamera kunde filma sin omgivning och få tillbaka filmen i 3D.

Responsen tog dem med storm, och en idé att starta ett företag som kunde leverera exakt 3D-skanning ut i världen började gro.

De funderade på om tekniken kunde användas för videospel eller lägenhetsvisningar, men insåg snart att det allra vanligaste motivet folk ville scanna var sig själva. Till slut landade de i ett fokusområde: deras grej skulle bli skor. 

De tog kontakt med KTH Innovation, och fick hjälp med alla frågor de hade kring att starta företag. De fick till exempel medel för att validera idén, hjälp ta fram en fungerande affärsmodell och stöd i att hantera aktieägaravtal. 2012 hade ett grundarteam bildats och de bestämde sig för ett namn: Volumental.

Idag har de skannat miljontals fötter, och varje dag hjälper de fler människor att hitta perfekt passande skor.

Milstolpar

Januari 2012

Första mötet med KTH Innovation. Idén var att samla in riktig data via Microsoft Kinect. De höll då på att utveckla ett plug-in som skulle lanseras inom två månader. De hade samarbetspartners och koll på konkurrensen. Första steget var att dubbelkolla avtal och ägande, och säkerställa att tekniken faktiskt fungerade. 

Juni 2012

Volumental får finansiering inom VFT-1 programmet , som hanteras av KTH Innovation.

Augusti 2012

Den första versionen av plattformen släpps. Nu kan användare själva ladda upp filmer från sina Kinect-kameror. Planen är att utvärdera vad användarna laddar upp på plattformen. Samtidigt använder teamet finansieringen de fått för att ta in en konsult för att göra en marknadsundersökning. 

Oktober 2012

Marknadsundersökningen är klar och några intressanta områden står ut; konferensrum, lägenhetsförsäljningar och kontorslokaler. 

November 2012

Bolaget Volumental AB bildas. Teamet får hjälp att ta fram aktieägaravtal. 

Februari 2013

Volumental får ytterligare finansiering inom VFT-1 programmet , den här gången för analys av IP-skydd.

Mars 2013

KTH Holding investerar. 

Maj 2013

Första kunden säkrad. KTH Innovations stöd avslutas och Volumental går in i inkubatorn Sting, en partner till KTH Innovation. 

Besök Volumentals rum på Teknikringen 1

På Teknikringen 1, KTH Innovations hem på KTH Campus, finns ett mötesrum uppkallat efter Volumental. Där kan du se den här illustrationen, inspirerad av Volumentals berättelse, i full storlek. Illustrationen är skapad av Jens Magnusson. 

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror skulle kunna skapa nytta och värde på marknaden? Är du student, forskare eller anställd på KTH? Hör av dig till oss!