Jag måste bara slänga ur mig en tanke här, för att försöka angripa problemet med att vi vill lyfta sidorna i social och få bättre navigation inom framför allt kurser.

Vad händer om vi släpper tvåkolumnstänkandet och bryter oss loss ur den påtvingade bredden? Lägger en ny kolumn till vänster med sidstrukturen och kontextförankringen som är mer eller mindre statisk över en kontext och lägger kontroller för innehållet i mitten i en mer skiftande kolumn till höger.

Jag tror att vi skulle få:

  • bättre navigation med mer igenkänningsfaktor ("till vänster") och mindre rörighet
  • få isär navigationen och de andra prylarna som nu bor i högerkolumnen och bli av med problemet att kontrollerna hamnar knasigt eftersom de huvudsakligen skulle hamna till höger.
  • bättre utnyttja ett normalt bredd-höjdförållande på en skärm
  • öppna upp plats för nya funktioner som filtrering av aktivitetsströmmen inom en kontext

Som konsekvens av det här skulle jag också vilja lyfta möjligheten för att plocka bort den gråa bakgrunden och därmed svårbrutna bredden på kth.se i allmänhet. Man kan fortfarande ha kvar layouten och bredd på innehållet, men att sätta ramar runt är ett tecken på att man tar till första hjälpen mot att innehållet inte formmässigt hänger ihop. Åtminstone ta bort skuggan. Pretty please?