Hoppa till innehåll

10 Mindre bra första intryck av Valencia/UPV

¡Hola amigo!

Ibland behöver man bara få ut alla sina känslor och jag skrev ju ändå i förra inlägget att jag skulle skriva om dom mindre bra sakerna med att plugga i/på Valencia/UPV. Så här har ni min personliga åsikt angående:

10 Mindre bra med Valencia/UPV:

  1. Luft och vattenkvalitén

Du är kanske som jag och känner att varje gång man kommer tillbaks till Sverige så kan man känna sig glad att man lever och bor i ett sånt avlångt land som har väldig bra luftkvalité. Bortsett från sopbilarna och dom som suger ut allt bös från lägenheterna inne i stan, så tycker jag att vi har mycket god luftkvalité. Skogar och hav. I Spanien är det oftare att gatorna luktar illa från alla sopcontainrar som står där ute. Luften är inte alls likadan som i Sverige.

Samma sak med vattnet. Sååååå mycket bättre vatten i Sverige än det är här. När jag bodde i Gandia var kranvattnet verkligen avskyvärd, så vi gick och köpte vatten i flaskor varje dag. Jag tycker dock att kranvattnet i vår lägenhet i Benimaclet är dock på samma nivå som plastvattnet om inte lite bättre. Dock har plastvattnet här inget på Loka eller Ramlösan.

Det här var inte den totala mängden med plastflaskor från Gandia.

2. Schemakrockarna

Usch vad mycket schemakrockar jag har här på UPV. Egentligen ska man se till när man väljer kurserna att inga lektioner ska krocka med varandra. Men jag hade inte så stort val, så på vissa måndagar har jag tre lektioner som krockar med varandra… 🙁

Det gäller att man primerar labbtillfällen och tar igen föreläsningarna under de andra timmarna på dagen.

Det här är så knasigt…

3. Trånga föreläsningssalar

Har inte hittat en enda föreläsningssal med ett sluttande plan så som vi har det på KTH (med rader alltså). Utan det är vanliga skolbänkar/rader som gäller (tänk dig grundskolan/gymnasiet). Under de lektionerna som jag har som är på spanska är vi lätt 40 personer som trängs där inuti.

4. Värmen i klassrummen

En shoutout till hur varmt det kan vara i klassrummen. Jag är fullt medveten om att det kan ses som en genusfråga när det kommer till vilken temperatur man ska ha i ett gemensamt rum. För mig är 21-23 grader optimalt. Så fort vi når 25 grader känner jag att min IQ reduceras med 10 enheter med varje grad. Så när det är 25 grader redan i klassrummet och man ser spanjorer som höjer temperaturen till minst 28 grader, blir jag inte jätteglad när mina byxor blir genomblöta av värmen och svett efter att jag har gått ut från klassrummet.

För referens finns det riktlinjer för klassrum på UPV att det måste vara ”minst” 27 grader och ”max” 19 grader i klassrummen. I biblioteket gäller ”minst” 26 grader och ”max” 21 grader. Såg ni hur jag försökte lyfta upp minst/max här. För i Sverige hade vi nog tänkt tvärtom. Men här handlar det mer om att få ut värmen än att behålla den. Även om de flesta här föredrar några grader mer än mig…

I biblioteket känner jag mig mest behaglig.

5. En stor kopp kaffe

En till shoutout, fast till alla kaffedrickare där ute. Kaffekulturen här är inte som i Sverige. Men det hade man kunnat ana innan man kom hit. Men det serveras inte svenskt kaffe här tyvärr och inte många Espresso house eller Starbucks heller. Dock finns Starbucks, men om jag ska vara ärlig så föredrar jag en stor kopp Arvid Nyqvist med en del laktosfri mjölk. Mmmmm… 🙂

En Iskaffe från Starbucks behövs titt som tätt.

6. Brist på pluggsalar där man kan prata

Ni som pluggar på KTH känner ju till U, M, Q och alla andra ställen på KTH har mer eller mindre alltid plats för att kunna sitta och plugga tillsammans på. Det var ju så vissa av oss klarade av envarren, flervarren, mekaniken, osv på den vägen. Men här finns det ett kårhus där man kan sitta (sjukt varmt där också). Biblioteket (men där får man inte prata). Sen finns det i och för sig klassrummen, det finns ett schema utanför dörren så man skulle kunna sätta sig där när ingen har lektion. Men för det mesta försöker majoriteten sitta i tystnad och studera i lugn och ro, själva.

7. Söndagarna…

Alla mataffärer i närheten har stängt.

Säkert så har minst hälften av alla andra butiker stängt också.

Tråkigt. Vad ska man göra annars, mer än att återhämta sig från lördagen?

Det är typ det, eller så ser man till att man har bokat en aktivitet eller snackat ihop sig med några kompisar vad man vill göra.

8. Helgerna på campus

På lördagar och söndagar förvandlas UPVs campus till en fängelseliknande plats med stängda porter och utplacerade gränskontroller. Ska man spela sport här eller gå till biblioteket måste man visa upp sitt studentkort, annars blir man inte insläppt. Speciellt på söndagarna får man inte vara där om man inte deklarerar för vakterna att man endast ska till biblioteket… Lite kulturkrock för mig måste jag säga. På KTH räcker det i alla fall att man har ett accesskort så är det mesta nästan som vanligt. Dessutom kan man gå runt på KTHs campus när som. Det är inte som en militärbas som det blir här på helgerna.

Det här vackra campuset går inte att se på helger om man inte är student.

9. Vegetarisk substitutmat

Anammas formbara färs finns inte här tyvärr :/

Är man vegetarian eller likande så får man gå tillbaks till rötterna med böner, sallad, ris, osv. Samma sak med laktosfritt, saknar den hyllan på Hemköp. Däremot är spanjorerna duktiga på att poängtera ut vad som inte innehåller gluten! En vinst där i alla fall. D

10. All reggaeton

Du får självklart gå ”all in” på dessa, men jag är nöjd med den dos ”Pepas” som jag har fått här ^^

Ett urval av låtarna som går på repeat:

  • DESPECHÁ med Rosalía
  • Quevedo: Bzrp Music Sessions, Vol.52 med Bizarrap och Quevedo
  • Pepas med Farruko

¡Hasta pronto!

Hejsan! Jag heter Emil och är masterstudent på Medicinsk Bioteknologi. Just nu läser jag mitt femte år på Universitat Politècnica de València (UPV) via KTH:s utbytesprogram. Följ med mig i mitt bloggande där jag berättar om hur det är att leva och studera i Spanien! ¡Hasta luego!