Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ML0022 Fysik för basår I 9.0 fup

Kurs-PM HT 2022-51164

Version 1 – 2022-08-24 16:43:11

Kursomgång

HT 2022-1 (Startdatum 2022-08-29, Svenska)

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Hållbar produktionsutveckling

Kurs-PM HT 2022

Presentation av kursen

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Rubriker markerade med en asterisk ( * ) kommer från kursplan version HT 2020

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

  • Arbetsmetoder, densitet, krafter och jämvikt, kraftmoment, tryck, Arkimedes’ princip, energi, arbete, effekt, Ideala Gaslagen, termodynamik, elektrisk laddning, elektrisk energi, spänning, ström, linjebunden rörelse, kraft och rörelse, rörelsemängd och impuls.
  • Laborationer

Lärandemål

Övergripande mål

Kursen skall främja ett naturvetenskapligt synsätt och ge en förståelse för grundläggande fysikaliska begrepp och samband samt ge en god grund för vidare studier inom fysik och tekniska ämnen som ingår i högskole- och civilingenjörsutbildningarna.

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Genomföra, beskriva, analysera och redovisa experiment för att undersöka i kursen berörda fysikaliska fenomen.

Tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp för att identifiera, analysera och lösa fysikaliska problem, inom ramen för kursens innehåll, samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

Läraktiviteter

Kursen består av 42 föreläsningar, 15 övningar, 1 räknestuga, och 4 laborationer. På föreläsningarna tas teorin upp men ofta finns det även tid för exempel. Vissa föreläsningar ges på plats och andra digitalt. Vissa ges i form av filmer. Inför varje övning får ni uppgifter att lösa. På övningen kan ni ställa frågor om uppgifterna som ni körde fast på. Självklart kan ni också ställa frågor om uppgifter i kurslitteraturen. Om många ställer samma fråga händer det att läraren löser uppgiften på tavlan. Det kan också hända att läraren börjar att räkna en uppgift för att ni ska komma i gång eller att hälften av tiden räknar ni och andra hälften läraren. Räknestugan fungerar ungefär som övningarna men ges i när anslutning till den ordinarie tentamen och inga uppgifter räknas av läraren om det inte efterfrågas. Tanken är att frågor från hela kursen då kan ställas. Information om laborationer ges under Detaljschema och Examination och slutförande.

Förberedelser inför kursstart

Kurslitteratur

Gleerups

  • Impuls Fysik 1
    Fraenkel, Gottfridsson, Jonasson 978-91- 40- 67415-9
  • Impuls Fysik 2
  • Fraenkel, Gottfridsson, Jonasson 978-91-40-67708-2
  • Formler och Tabeller, 3:e upplagan, förlag: Natur och Kultur, ISBN 978-91-27-45720-1

Extrabok som rekommenderas:

  • Konvergenta
    Fysik 1000  978-91-973708-7-5
  • Heureka! Kurs 1 och 2 Basåret teoribok, förlag: Natur och kultur, ISBN 9789127447103

    Heureka! Kurs 1 och 2 Basåret övningsbok, förlag: Natur och kultur, ISBN 9789127447110

Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd via Funka:

https://www.kth.se/student/studentliv/funktionsnedsattning

Informera dessutom kursansvarig om du har särskilda behov. Visa då upp intyg från Funka. Ansökan om kompensatoriskt stöd vid funktionsnedsättning görs via KTH FUNKA, mer information finner ni via länken:

https://www.kth.se/student/studentliv/funktionsnedsattning/ansok-om-kompensatoriskt-stod-1.449316

För studenter med funktionsnedsättning som har utlåtande från KTHs FUNKA-enhet om rekommenderade stödinsatser vid examination gäller följande i denna kurs:

  • Alla stödinsatser under kod R (d.v.s. anpassningar som rör rum, tid och fysisk omständighet) beviljas utan särskilt beslut av examinator.
  • Stödinsatser under kod P (pedagogisk anpassning) ska aktivt beviljas eller avslås av examinatorn efter kontakt tagen av studenten i enlighet med KTHs regler.

Examination och slutförande

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • LAB1 - Laborationer, 1,5 fup, Betygsskala: P, F
  • TENA - Skriftlig tentamen, 7,5 fup, Betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s samordnare för funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Avsnittet nedan kommer inte från kursplanen:

LAB1 - Laborationer, 1,5 fup

TENA - Skriftlig tentamen, 7,5 fup

Examination och betygssammanvägning                

Under period 1 och 2 läses Fysik för basår І omfattande 9 fup. I kursen ML0022 Fysik för basår I sätts 2 delbetyg (TENA 7,5 fup och LAB1 1,5 fup). TENA utgörs av en tentamen. LAB1 utgörs av laborationer. För att få en garanterad skrivplats och tentera måste du anmäla dig i förväg via Mina sidor. Anmälan kan endast göras under en begränsad tid.

Övriga krav för slutbetyg *

För att erhålla slutbetyg krävs att alla kursmoment är godkända d.v.s. betyg E eller högre på tentamen (TENA) och betyg P (Godkänd) på LAB1. Det finns inget högre betyg än P på LAB1. Hur blir man då godkänd på LAB1? Jo, man måste bli godkänd på laborationerna.

Examinator

Oswald Fogelklou

Etiskt förhållningssätt *

●      Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.

●      Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.

●      Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Målrelaterade betygskriterier/bedömningskriterier                    

E: Studenten skall, med viss säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på enkla problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

C: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och/eller avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

A: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

Examinationsdetaljer

Slutbetyg baseras på poängsumman från tentamen, enligt följande:

Om man har 8-12 p på del 1, så rättas även del 2. För betygssättning så slår man därefter samman resultatet från de båda delarna, men dock bara 8p från del 1.

 

 

Poänggränser för varje enskild tentamina

Betyg

F

Fx

E

D

C

B

A

Del 1

12p E-nivå

0-6

7

8-12

Del 2

8p C-nivå

6p A-nivå

 

Rättas ej

0-2

3-5

6-8

 

9-11

 

12 – 14

’Del 1+Del 2’

0-6

7

8-10

11-13

14-16

17-19

20-22

 

För att få slutbetyg krävs P på LAB1 och minst E på TENA. Slutbetyget blir då betyget på TENA.

Det finns även en kontrollskrivning. Den är inte obligatorisk. Kontrollskrivningen utgörs av 9 uppgifter. Varje uppgift är värd 2 poäng. Den som får minst 10 poäng blir godkänd på kontrollskrivningen och får hoppa över de 4 första poängen på den ordinarie tentamen. I praktiken innebär de 4 första poängen troligen de 2 första frågorna. Tillåtna hjälpmedel på tentamen är penna, sudd, linjal, godkänd formelsamling (se ”Kurslitteratur”), tillåten miniräknare d.v.s. CASIO FX-82EX, CASIO FX-82ES PLUS, SHARP EL-W531TH-(färgbeteckning), SHARP EL-W531TG-(färgbeteckning), Texas Instruments TI-30XBMultiView eller Texas Instruments TI-30XSMultiView.

Möjlighet till komplettering

*Fx på tentamen ger möjlighet till en Fx-komplettering. Komplettering gäller till betyget E. Ni har 2 timmar på er på FX-kompletteringen.

Slutförande av kursen

Det finns en omtentamen på våren. Det finns även möjligheter att skriva fler tentamina på KTH Flemingsberg. För mer information om detta, kontakta KTH Flemingsberg. Den som klarar LAB1 men inte TENA behöver inte göra om LAB1 nästa läsår. Om du har klarat några av laborationerna men inte alla och kan bevisa detta behöver du inte göra om de laborationer som du har klarat nästa läsår.

Möjlighet till ersättningsuppgifter

Möjlighet till omlaboration finns. Se laborationer.

Möjlighet till plussning

Möjligheter till plussning finns inte.

Om kursen ändras eller avvecklas

Om provmomenten ändras kommer övergångsbestämmelser i kursplanen att definiera hur den som har kvar gamla provmoment ska examineras.

När kursen inte längre ges har studenten möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Laborationer

Under denna kurs kommer du att genomföra fyra laborationer. För godkänt på detta moment, LAB1, krävs närvaro på samtliga laborationerna samt godkända labbrapporter på de laborationer som har inlämning. Vidare krävs elementärt praktiskt handhavande av utrustning under laborationerna. Bedömning sker på plats av laborationshandledare. Samtliga laborationer och laborationsrapporter måste vara godkända vid terminens slut annars får du göra om alla laborationer nästa gång kursen ges. Laborationerna genomförs på den tid som anges i schemat. Inga byten av laborationstider är möjliga. Kan du inte genomföra laboration med din grupp, t.ex. p.g.a. en sjukdom, får du göra den som restlaboration. Du får maximalt göra två restlaborationer under kursens gång.

Förberedelser inför varje laboration

Till varje laboration finns en förberedelseuppgift som du måste göra före laborationen. Förberedelseuppgiften görs i Canvas med fastställda inlämningstider, se mer info om vilka tider som gäller för respektive laboration i Canvas. Sista tiden att bli godkänd på förberedelseuppgiften för den första laborationen är t.ex. 23.59 dagen före den dag du laborerar. Om förberedelseuppgiften inte är genomförd och godkänd innan laborationen får du inte delta i laborationen.

Inför varje laboration ska du även ha läst igenom laborationsinstruktionerna noggrant och läst på den teori som du behöver för att förstå labbinstruktionerna. Om du inte är förberedd när du kommer till laborationstillfället riskerar du att inte få genomföra laborationen.

Under laborationen

Ta med en utskrift av labbinstruktionen till din laboration. Kom i tid. Är du mer än 15 min sen får du inte göra laborationen för att inte störa dina studiekamrater. Studenter ska göra laborationen i grupper om två eller tre studenter. När ni är färdiga med laborationen ska var och en ha all mätdata. Gör beräkningar och ta fram resultat så att ni vet att era mätvärden är rimliga. Återställ all utrustning på sin plats, torka av bordet.

Ingen mat eller dryck är tillåten under laborationerna.

 

Redovisning och laborationsrapport

De flesta laborationer kräver labbrapport. Du kan se vilka laborationer kräver en rapport i labbinstruktionerna till respektive laboration i Canvas. Kraven som ställs på labbrapporten kan du se i Anvisningar för rapportskrivning (ligger som separat fil).

Labbrapporterna ska helst skrivas i grupp (de som laborerade ihop ska helst skriva
rapporten ihop). Du får i undantagsfall skriva rapporten själv, kontakta i så fall laborationsansvarig för kursen. När rapporten är skriven ska du först själv gå igenom checklistan (som du hittar på Canvas). Skriv sedan dina initialer i varje rad, på så sätt intygar du att del som står i checklistan stämmer på din rapport. Detta görs för att du ska lära dig hur man skriver en labbrapport. Kopiera checklistan och klistra den i din rapport precis efter försättsidan.
Varje student ska lämna in en rapport i Canvas
. Har ni skrivit rapport i grupp ska var och en
skicka in en rapport på egen hand. Samma gäller ev. korrigeringar: om en rapport behöver korrigeras kan ni göra det tillsammans men var och en måste skicka in en korrigerad rapport själv.

Rapporten ska skickas in via Canvas cirka 5 arbetsdagar efter att din grupp har gjort laboration. Sista datum för inlämning anges på Canvas.  Om rapporten blir godkänd behöver du inte göra något. Behöver rapporten kompletteras/ändras skickas den tillbaka med kommentarer från lärare. Du får då ytterligare 5 arbetsdagar för att göra ändringar och lämnar in rapporten på nytt. Om rapporten då ännu inte blir godkänd så får du en till chans att komplettera rapporten. Om även tredje inlämnade rapporten inte blir godkänd får du göra om hela laborationen på nytt vid ett restlabbtillfälle vid ett senare tillfälle.

Restlaborationstillfälle

I slutet av kursen finns ett restlaborationstillfälle om du har missat en laboration eller inte blivit godkänd på en laboration. Du kan maximalt göra två stycken laborationer vid detta tillfälle. Mer information om restlaborationer och anmälan till restlaborationer kommer framöver.

Deadline för inlämnande av den första versionen av laborationsrapporterna via Canvas är:

Laboration 1                    22/9

Laboration 2                    21/10

Laboration 3                    17/11

Laboration 4 lämnas in vid utförandet av laborationen.

Övriga krav för slutbetyg

Slutbetyg erhålls om samtliga examinationsmoment är godkända. Slutbetyget baseras på poängsumman på tentamen.

Målrelaterade betygskriterier/bedömningskriterier

E: Studenten skall, med viss säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på enkla problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

C: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och/eller avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

A: Studenten skall, med säkerhet kunna tillämpa grundläggande fysikaliska modeller och begrepp på komplexa och avancerade problem samt redovisa lösningarna på ett strukturerat sätt.

Möjlighet till komplettering

Möjlighet till komplettering

*Fx på tentamen ger möjlighet till en Fx-komplettering. Komplettering gäller till betyget E. Ni har 2 timmar på er på FX-kompletteringen.

 

Möjlighet till plussning

Plussning är inte möjlig.

Möjlighet till ersättningsuppgifter

Möjlighet till omlaboration finns. Se laborationer.

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare Information

Ändringar inför denna kursomgång

Sammanfattning av förra läsårets kursanalys: Laborationerna, övningarna och seminarierna var överlag bra. Gällande föreläsningar var åsikterna mer blandade.

Seminarierna har tagits bort detta läsår och det är 4 laborationer istället för 3. Dessutom finns det påbud om distansundervisning i år.

Fakta om kursomgång

Startdatum

2022-08-29

Kursomgång

  • HT 2022-51164

Undervisningsspråk

Svenska

Kursen ges av

ITM/Hållbar produktionsutveckling

Kontakter

Kommunikation i kursen

Meddelanden till alla studenter skickas via Canvas. Övrig kommunikation bör ske med e-post. Telefonkommunikation är också tillåtet, speciellt i brådskande fall.

Kursansvarig

Lärare

Lärarassistenter

Examinator

Övriga kontakter