Till innehåll på sidan

KTH-konto

Ett KTH-konto behövs för att kunna utnyttja KTH:s resurser.
Här kan du läsa mer om kontot och hur du aktiverar eller byter lösenord till det.

Information till dig som är ny student

Reglerna för att aktivera ett KTH-konto kan skilja sig beroende på vilken typ av studier du är antagen till. Läs detta först om du är nyantagen student på KTH, KTH-konto för nya studenter .

Bekräfta identiteten på ditt KTH-konto

Från och med 10 december 2023 måste alla studenter på KTH med svenskt personnummer ha minst tillitsnivå AL2 på sitt KTH-konto för att kunna logga in i Ladok. Har du inte redan det behöver du höja tillitsnivån på ditt konto så snart som möjligt genom att bekräfta din identitet.

Läs mera på sidan Bekräfta identiteten på ditt KTH-konto

Information om ditt KTH-konto

Ditt KTH-konto är din identitet i KTH:s centrala användardatabas. Kontot använder du för att få tillgång till IT- och studenttjänster, exempelvis Personliga menyn, e-post, Canvas, trådlöst nätverk, KTH Print eller Ladok.

Ett KTH-konto skapas åt dig automatiskt efter att du blivit antagen på ett program eller kurs. Kontot består av användarnamn och lösenord. Lösenordet är personligt och ska hållas hemligt och därmed bara vara känt av dig.

I våra datorsystem så använder vi samma användarnamn och lösenord som KTH-kontot. Byter du lösenord på ett ställe så byts det automatiskt i alla andra system som är kopplade till kontot.

Aktivera konto eller byta lösenord

Du aktiverar ditt KTH-konto eller byter lösenord med Mobilt BankID eller med en aktiveringskod som du får på KTH. Det gäller även om du glömt ditt lösenord. För att aktivera ditt konto eller byta lösenord på distans måste du ha Mobilt BankID.

Som ny student behöver du aktivera ditt KTH-konto innan det kan användas.

Tänk på detta innan du byter lösenord

Du måste logga ut ifrån eller stänga av applikationer som använder sig av ditt lösenord på dina andra enheter exempelvis din mobiltelefon eller surfplatta innan du byter ditt lösenord. Efter att du har bytt ditt lösenord, uppdatera inställningarna för applikationen med det nya lösenordet innan du startar den igen, för att inte riskera att ditt konto då blir låst.

Lösenordskrav

 • Minst 12 tecken långt
 • Får INTE innehålla tre eller fler sammanhängande tecken från ditt användarnamn, förnamn, efternamn, personnummer, födelsedatum eller telefonnummer.
 • Måste innehålla följande teckengrupper:
  • Versaler (A-Z)
  • Gemener (a-z)
  • Siffror (0-9)
  • Övriga tecken (exempelvis #_.-)
  • Får ej innehålla mellanslag

Läs mer om Lösenordsregler vid KTH

Frågor och svar

Vill du veta mer om ditt KTH-konto kan du läsa de vanligaste Frågor och svar om KTH-konto .

Vill du veta mer om Bankid kan du läsa de vanligaste Frågor och svar om BankID (support.bankid.com) .

Deaktivering av KTH-konto

Läs mer Inaktivering av e-post och KTH-konto .

Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: Studentwebben
Senast ändrad: 2023-09-28