Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Frågor och svar om Canvas för studenter (FAQ)

Hur loggar jag in? Var finns mina kurser? Vem kan skicka meddelanden till mig? Hur fungerar appen? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om Canvas.

Hur loggar jag in i Canvas för att se mina kurser?

Du loggar in med ditt KTH-konto . Är du ny student får du ditt KTH-konto med inloggningsuppgifter under introduktionsveckan.

Canvas kommer du enklast till via "Personliga menyn". Gå till www.kth.se. Klicka på "LOGGA IN" uppe i högra hörnet. I den översta menyn väljer du "Kurser/Mina kurser". Du kan också gå via "Tjänster/Lärplattform/LMS (Canvas)" eller använda direktlänken: canvas.kth.se/ .

Om du är extern student utan KTH-konto (exempelvis från Stockholms universitet eller Karolinska Institutet) så måste du be din kursadministratör att skicka ett mail till it-support@kth.se  om att du behöver läggas till manuellt i Canvas och på kursen. Lista över kurs- och studentexpeditioner finns här . När du fått dina inloggningsuppgifter och tillträde till kursen loggar du in i Canvas via denna länk: canvas.kth.se/login/canvas .

Jag har glömt mitt lösenord, vad gör jag?

Är du student med KTH-konto behöver du besöka KTH Entré  för att få ett nytt lösenord. Observera att du måste ta med dig en giltig id-handling . Om du inte har möjlighet att besöka supporten kan du få hjälp ändå, läs mer här: . Är du extern student utan ett KTH-konto går du till canvas.kth.se/login/canvas  och begär nytt lösenord.

Min kurs ska snart börja men jag hittar den inte i Canvas, var är den?

Om du inte hittar kursen i Canvas kan det bero på att läraren inte har publicerat kursrummet. Du kan se alla kursrum du är kopplad till och om kursrummet är publicerat eller inte genom att gå in på "Kurser" och sedan klicka på "Alla kurser". Kontakta läraren om kursrummet inte är publicerat.  

Min kurs försvann ur Canvas, hur får jag tillgång till den igen?

I samband med kursstart måste du kursregistrera dig för att du ska kunna ha fortsatt tillgång till kursen i Canvas. Här hittar du information om hur du kursregistrerar dig och när kursregistrering är öppen.

Kursregistrering

Jag hittar inte mitt schema i Canvas, vad ska jag göra?

Ditt schema finns inte i Canvas, utan under "Personliga menyn" när du loggat in på www.kth.se. Däremot finns en "Kalender" i Canvas och kursrummen, den hittar du i vänstermenyn. Klicka i vilken kurs du vill se kalendern för. I "Kalender" kan läraren själv lägga upp egna händelser som rör kursen. Där finns också information om exempelvis när deadlines på inlämningsuppgifter är.

Hur ställer jag in så jag får aviseringar om vad som händer i mina kursrum?

Du kan få aviseringar ("notifications") om nya meddelanden, nya inlämningar, diskussionsinlägg och mycket annat som du kan vilja ha koll på. Du ställer själv in hur du vill få dina aviseringar (e-post, SMS osv) och hur ofta du vill få aviseringar (genast, daglig, veckovis). Vi rekommenderar dig att ägna en stund åt att justera detta i Canvas. Det kan minska risken för att du missar någon viktig information framöver. Läs mer på sidan Hur du ändrar dina aviseringsinställningar i Canvas.

Jag har problem med att ladda upp filer och inlämningar, vad gör jag?

Om du har problem med att ladda upp och även hämta ner filer i Canvas kan du börja med att prova att rensa cachen, Hur rensar jag webbläsarens cacheminne på en dator?  Du kan även prova en annan webbläsare. Hjälper inte det får du kontakta it-support@kth.se .

Vem kan skicka meddelanden till mig?

I Canvas finns en inbyggd funktion för e-post och meddelanden som kallas "Konversationer". I din "Inbox" kan du läsa meddelanden och du kan skicka meddelanden till både lärare och kurskamrater. Du kan bara skicka meddelande till personer som du delar kurs med. Du kan läsa mer i How do I use the Inbox as a student? (community.canvaslms.com)  och se filmen Conversations Overview (community.canvaslms.com)

Hur ”rensar jag” listan med mina Canvas-kurser?

Du kan välja att favoritmarkera vissa kurser. Då kommer de kurserna vara de som syns under ”Kurser” i vänstermenyn. Listan med samtliga av dina kurser finns såklart kvar ändå.
Logga in i Canvas och välj ”Kurser” i vänstermenyn. Välj ”Alla kurser” och klicka i stjärnan framför de kurser som du vill ska visas som favoriter i rullmenyn.

Läs mer om att anpassa listan för Mina kurser (community.canvaslms.com) .

Hur hittar jag ett kursrum från en tidigare kursomgång?

Du kan hitta alla kursrum genom att öppna "Kurser" i Canvas globala meny och sedan välja "Alla kurser". Längre ned på sidan för alla kurser hittar du "Tidigare registreringar" där alla avaktiverade kursrum ligger.

Kursrum avaktiveras 60 dagar efter kursens slut och försvinner då från översikten i Canvas.

Kan jag använda Canvas i mobilen?

Du kan komma åt Canvas från vilken browser som helst på Android/iOS. Däremot fungerar inte alla funktioner lika bra i mobilens webbläsare som de gör om du använder Canvas från en vanlig dator och webbläsare.

Hur fungerar appen ”Canvas Student”?

Med appen får du uppdateringar om kursen direkt till din telefon. Du kan få notiser då din lärare lämnat respons och kommentarer på en inlämningsuppgift och skicka och ta emot meddelanden till/från andra i kursen. Appen har vissa begränsningar som är viktiga att känna till. Läs mer under “Begränsningar i appen” nedan.

Problem med inloggning på KTH i appen?

Logga in med skolnamnet canvas.kth.se

KTH:s Canvas dirigerar om från den gamla webbadressen "kth.instructure.com" till den nya "canvas.kth.se". Detta kan orsaka problem i appen, men det går snabbt att lösa.

För att logga in i Canvas student-app eller Canvas lärar-app:

  1. Tryck på knappen "Hitta min skola" på startsidan för appen.
  2. Skriv in "canvas.kth.se" och tryck på "Nästa". Obs! Sök inte på KTH.
  3. Logga in som vanligt.

Få återkoppling på uppgifter

Se bedömningar och resultat på uppgifter. Kom ihåg att resultaten som du hittar i Canvas och appen är preliminära och inte examinatorns betygsbeslut. Dina slutgiltiga betyg hittar du alltid i Ladok.

Begränsningar i appen

Det finns begränsningar i kalenderhantering, uppladdning av filer till quizar samt att svara på quizar. Dessa funktioner fungerar bäst via webbläsare.

Bra att veta om Canvas-appar

  • Saknar du KTH-konto kommer du inte att kunna använda appen.
  • Det är Canvas (Instructure) som utvecklar och uppdaterar apparna. KTH ger ingen support eller hanterar frågor om apparna.
  • Ladda hem appen från det ställe du vanligtvis hämtar appar. Där kan du också se de senaste uppdateringarna och buggfixarna.
  • Apparna uppdateras regelbundet. Den senaste informationen hittar du på Canvas egna webbsidor om apparna.

Läs mer: Canvas Student Guide (community.canvaslms.com) . Instruktionsfilm om appen Canvas Student (community.canvaslms.com)