Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Tillgodoräknande av kurs

Som programstudent ska du läsa enligt programmets utbildningsplan. Du kan ansöka om tillgodoräknande om du anser att du har meriter som motsvarar innehållet i din utbildning, exempelvis efter tidigare studier vid annat lärosäte eller yrkesverksamhet. Om du har genomfört utbytesstudier som en del av din KTH-utbildning ska du ansöka om tillgodoräknande efter utbytet.

Du ska vara antagen till och bedriva studier vid KTH för att du ska få ett beslut om tillgodoräknande. Om du som student ansöker om tillgodoräknande ska KTH pröva om din tidigare utbildning eller yrkesverksamhet kan tillgodoräknas. Den som är grundutbildningsansvarig för din utbildning beslutar om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå. Beslut om tillgodoräknande av hel kurs kan delegeras till programansvarig och beslut om del av kurs kan delegeras till examinator.

KTH har två olika blanketter för tillgodoräknande av kurs:

  • Ansökan om tillgodoräknande av kurs från utländskt lärosäte - om du vill tillgodoräkna dig kurser från studier vid lärosäten utomlands, exempelvis från utbytesstudier.
  • Ansökan om tillgodoräknande från annat lärosäte i Sverige - om du vill tillgodoräkna dig kurser från ett annat svenskt lärosäte.

Hitta blanketter för tillgodoräknande av kurs (KTH:s intranät)

Glöm inte att bifoga kursplan

Observera att du måste bifoga kursplan när du ansöker om tillgodoräknande.

Sök kurs

Utbildningsplaner

Ett beviljat tillgodoräknande kan i vissa fall innebära att du under en period inte uppfyller kraven för att erhålla fullt studiemedel. Ett avslagsbeslut om tillgodoräknande kan överklagas hos Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH).

För mer information om hur du ansöker om tillgodoräknande och hur det eventuellt kan påverka dina fortsatta studier, kontakta studievägledare eller motsvarande för ditt utbildningsprogram.

Kontakta utbildningsprogram

Tillgodoräknande av utbytesstudier

Du som har varit iväg på utbytesstudier som en del av din KTH-utbildning ska ansöka om tillgodoräknande när du kommer hem, det sker inte automatiskt. För att få utbytesstudier tillgodoräknande behöver du lämna in följande: 

  • Blanketten Ansökan om tillgodoräknande av kurs från utländskt lärosäte. Fyll i blanketter och mejla den till din internationella koordinator. Du hittar länk till blanketten längre upp på den här sidan.
  • Originalbetyg, ett samlat betygsdokument med samtliga kurser som avklarats med godkänt resultat och hur många credits/poäng respektive kurs omfattar. Observera att det ska vara ett original, det räcker inte med ett utdrag från värduniversitetets hemsida. I vissa fall skickar värduniversitetet utskriften till KTH, i vissa fall får du originalet direkt från värduniversitetet. Innan du reser tillbaka till Sverige, se gärna till att stämma av med värduniversitetet om hur dina orginalbetyg skickas.
  • Kursbeskrivningar för samtliga kurser (även valfria kurser) som du ansöker om att få tillgodoräknade, om de inte blivit godkända i en tidigare studieplan.

Betygen kommer inte att konverteras till KTH-betyg utan endast poängen tillgodoräknas från utbytesstudierna. När tillgodoräknandet är klart kommer det att synas i Ladok för studenter  under rubriken Intyg. Räkna med att beslut om tillgodoräknande kan dröja ett tag eftersom det ofta tar tid innan betyg från utbytesuniversitet inkommer till KTH, samt att många tillgodoräknandeansökningar kommer in samtidigt. Handläggningstiden för tillgodoräknande kan därför vara upp till tre månader.

För att du ska få studiemedel från CSN innan tillgodoräknandet är klart, brukar det räcka med att du skickar in en kopia på dina utländska betyg till CSN. 

För mer information om hur du ansöker om tillgodoräknande om du varit utbytesstudent, kontakta din internationella koordinator för ditt utbildningsprogram.

Kontakta utbildningsprogram

Validering av reell kompetens

Har du frågor om validering av reell kompetens, det vill säga tillgodoräknande av alternativa meriter som till exempel tidigare yrkeserfarenhet, kontakta info@kth.se .