Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sara, Singapore

Sara läser sista året på civilingenjörsprogrammet i Industriell teknik och hållbarhet. Vårterminen 2023 deltog hon i utbytesprogrammet KTH-NOC vid National University of Singapore.

Sara, Singapore

Utbyte: KTH-NOC

Program på KTH: Industriell teknik och hållbarhet 300 hp

Kontakta Sara via formuläret längst ner på sidan.

Varför valde du att åka på utbyte via KTH-NOC?

Jag hade alltid tänkt att om jag ska åka på utbyte så ska jag åka till Singapore. Detta är på grund av att Singapore är välutvecklat, rent, säkert och “Asiens hub” för teknik och innovation. Vidare ville jag få mer arbetslivserfarenhet och sökte därför till KTH-NOC Singapore programmet, istället för ett “vanligt” utbyte. Detta utbyte är lite speciellt eftersom det till största del bestod av att jag utförde ett internship på heltid på ett startup-företag, samt läste tre förutbestämda kurser inom entreprenörskap på NUS Business School. Jag sökte därför inte specifikt till ett utbyte till NUS, utan det blev bara ett plus i kanten att programmet innefattar att man läser kurser på det bästa lärosätet i Singapore medan man utför sitt internship.

Vad var den största skillnaden mellan ditt utbytesuniversitet och KTH?

Jag hade endast en kurs på campus, de andra två var helt på distans. Jag befann mig alltså inte på NUS ofta under terminens gång, men jag insåg ganska snabbt att de lägger stor vikt på hur aktiv man är på föreläsningarna. Min professor var också väldigt sträng kring närvaro och att komma till föreläsningarna i tid, något som jag inte riktigt har upplevt på KTH. Största skillnaden var definitivt att jag utförde ett internship där samtidigt som jag läste kurser på NUS. Det var intensivt men också otroligt lärorikt och roligt. Gällande livet där så är Singapore en helt fantastisk stad, det är alltid livligt med festivaler och light shows och vi försökte uppleva så mycket som vi kunde.

Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utbytesstudier?

En stor lärdom för mig var att för första gången arbeta i en dynamisk arbetsmiljö som ett startup-företag i Singapore. Jag lärde mig att vara mer flexibel och hantera oförutsägbara situationer snabbt. Det mest betydelsefulla inslaget för mig var dock möjligheten att samarbeta med människor som hade en helt annan arbetskultur än den jag var van vid i Sverige. Detta gav mig en djupare förståelse för global arbetsdynamik och kulturella skillnader.

Var det mycket förberedelser inför utbytet?

Det var en del förberedelser inför utbytet. Ansökan tog inte så lång tid i och med att kurserna redan var förutbestämda av NOC-programmet. Jag behövde dock se till att jag kunde tillgodoräkna kurserna med mina kurser i KTH. Att leta bostad tog däremot sin tid. Vi var tre från programmet som bestämde ganska tidigt att vi inte ville bo på NUS i och med att vi ändå inte skulle vara där så ofta (däremot så har man garantiplats). Vi började leta efter lägenheter i september men skrev på ett avtal så sent som i december eftersom många inte vill hyra ut för endast 6 månader.

Vilka är de bästa tipsen du skulle ge till studenter som funderar på utbyte via KTH-NOC?

Jag skulle starkt rekommendera att söka efter stipendiemöjligheter om du överväger att studera i Singapore. Singapore är en underbar plats på många sätt, men det är också känt för att vara en relativt dyr stad, särskilt om du väljer att inte bo på campus. Om du planerar att bo själv eller dela en lägenhet med andra är det viktigt att börja leta i god tid för att säkerställa en prisvärd bostad. Slutligen rekommenderar jag att du utnyttjar de många helgdagarna som Singapore har för att utforska andra länder i Sydostasien, såsom Malaysia, Thailand, Kambodja, Indonesien och Vietnam. Dessa länder erbjuder en fantastisk möjlighet att uppleva olika kulturer och sevärdheter som berikar din utbytesupplevelse.

Fråga Sara

Logga in på kth se

Du behöver logga in på kth.se för att kunna se formulär och skicka in frågor till respektive ambassadör.