Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
Max Tegmark tror att mänskligheten har goda förutsättningar, om vi inte klantar till det. (Foto: Håkan Lindgren)

Tegmarks tankar om tekniken och tillvaron

Publicerad 2015-11-12

Vad är verkligheten? Frågan kan te sig metafysisk och omöjlig att svara på. Men för kosmologen Max Tegmark är det inga konstigheter – bara sannolikheter. I sitt sökande efter svar har han kommit fram till att matematiken är den grund universum vilar på och utgörs av.

– En av fysikens viktigaste insikter är att inget är vad det synes vara, säger han som en upplysning i förbifarten.

När Max Tegmark kommer till intervjun har han en flygresa Boston-Stockholm i bagaget, men det verkar inte bekomma honom nämnvärt. Det är mitt i den svenska sommaren och han har någon veckas semester från Massachusetts Institute of Technology, MIT. En del av tiden ska tillbringas i Dalarna. Som före detta KTH-student i slutet av 1980-talet rör han sig hemtamt på KTH:s campus även om Openlab, där vi träffas över en kopp kaffe, är något nytt.

– Visst satt rektorn här förut? Sing-Sing är nog min favoritplats ändå. Det var där jag hängde mest när jag pluggade.

Efter något år på Handelshögskolan upptäckte Max Tegmark fysiken – egentligen av en slump. Han fick låna boken ”Surely you´re joking, Mr Feynman skriven av den teoretiska fysikern och Nobelpristagaren Richard Feynman.

– Jag måste ha missat något tänkte jag. Ekonomi i all ära, men fysiken öppnade för de stora perspektiven.

Glad mottagare av KTH:s stora pris.

I Max Tegmarks tideräkning är perspektiven avgörande. Med tanke på att vårt universum funnits i snart 14 miljarder år sedan urknallen blir frågan om vad som är långsiktigt och kortsiktigt i högsta grad relativt.

– Så här lång tid har det tagit för oss att nå den kunskap vi har idag och vi står vi inför ett vägskäl. Ska vi förvalta och utveckla kunskapen eller utplåna vår civilisation?

Med forskningens hjälp har människans kunskap utvecklats radikalt i takt med tiden. Vi vet betydligt mer i dag är för 1000 år sedan eller för 30 år sedan. Atomer, som utgör fem procent av universums massa, kan vi kartlägga och analysera – men resten vet vi väldigt lite om.

Jorden är inte platt, universum består av så oändligt mycket mer än vi trodde från början. Solen är inte den enda stjärnan som har ett solsystem. Men vad är det vi här och nu i vår tid inte vet och ser? Vad är det vi ännu inte förstått? Det är lätt att bli nufixerad och kanske få hybris och tro att just i vår tid finns tekniken, kunskapen och lösningen på mänsklighetens problem.

– Det är hela tiden en tävling mellan tekniken och visdomen kring hur vi ska använda oss av tekniken. Vi ger ju inte granater till dagisbarn. Här har vi som forskare givetvis ett stort ansvar och vi står inför ett av de viktigaste vägvalen sedan universum vaknade.

Max Tegmark är dock optimist, och en av grundarna till Future of Life Institute (http://futureoflife.org), vars syfte är bland annat just det att tygla teknikens användning för människans bästa.

– Jag tror definitivt att vi kan skapa en bättre värld men det kräver fokus, hårt arbete och att vi inte klantar till det. Ibland kan tekniken framstå som en ny religion med lösningen på allt, men så enkelt är det inte.

Ödmjukhet är något Max Tegmark återkommer till. Både i sin forskargärning och i sin bok som kom förra året ”Vårt matematiska universum – mitt sökande efter den yttersta verkligheten”.

Vår galax är bara en i raden av en kanske oändlig mängd galaxer. Urknallen orsakades av att vårt univesum, likt en cell som delar sig, började växa och dela sig exponentiellt i en rasande fart.

– Verkligheten är mycket större än vad vi tidigare föreställt oss och vi betydligt mindre.

Max Tegmark har dock ett gediget bygge att hålla sig i - nämligen matematiken, som han menar inte bara beskriver vårt universum utan utgör dess själva grundstruktur – allt i universum är matematik. Bortom vårt universum finns, enligt Max Tegmark, sannolikt flera andra parallella världar i all oändlighet som en lång radda kopior av såväl universum som oss själva.

Får du aldrig svindel?

– Jo, självklart, men det gränslösa är ju också otroligt fascinerande, säger han och understryker att det inte är några slags filosofiska idéer det handlar om utan om såväl teoretiska modeller som matematiska ekvationer som kan testas i denna verklighet.

Idéerna om parallella universum är en del av Max Tegmarks forskning, medan i den andra delen undersöker han intelligensens fysik och hur hjärnans nätverk fungerar.

–Att försöka förstå strukturen i mänskligt medvetande är väldigt spännande.

En idealisk dag på jobbet för Max Tegmark börjar med en cykeltur förbi tre sjöar till universitetet. Han försöker koncentrera sig på en sak i taget och hålla sitt eget fokus. Han arbetar gärna hemma och kollar helst inte mejlen förrän mitt på dagen.

–Jag försöker trycka ihop plottret så mycket som möjligt och inte låta bruset ta över. Mejlen tar jag i mellanrummen. Jag kan liksom aldrig jobba riktigt koncentrerat på jobbet.

I vårt universum tar professorn en snabbslummer före nästa möte. I ett av alla de andra gör han sannolikt något annat.

Mer om Max

Aktuell som: Mottagare av KTH:s stora pris, professor i teroetisk fysik på MIT
Familj: Fru och två tonårssöner.
Bor: I hus en halvtimmes cykelfärd från MIT, Boston.
På nattduksbordet: Har flera böcker på gång samtidigt. On Intelligence av Jeff Hawkins och någon deckare. Sjövall-Wahlö går alltid hem.
Om KTH: Är Sveriges svar på MIT. Som student var det fantastiskt att vara omgiven av inspirerande människor på ett nördigt sätt och äntligen få utmaningen att göra något som var svårt. Det var på teknis det började.
Om att få KTH:s stora pris: Ojojoj – kändes som en fullständig överraskning och väldigt hedrande.
Vetenskaplig förebild: Richard Feynman som fick mig att förstå att fysiken är världens bästa detektivgåta. 
Dröm för mänskligheten: Att vi inte utplånar livet på jorden utan lyckas skapa en spännande framtid i vårt universum.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2015-11-12