Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hon vill byta ut fossilbaserade bindemedel på industriell nivå

Forskare i labbrock.
Maria Wennman. Foto: Hans Erik Nygren
Publicerad 2024-01-04

Maria Wennmans avhandling handlar om biobaserade och biologiskt nedbrytbara bindemedel för papper och textilmaterialet nonwoven som kan ersätta flera typer av det plastbaserade bindemedlet som i dag används kommersiellt.

– De nya bindemedlen är baserade på bland annat restströmmar från mat- och jordbruksindustrin, säger Maria Wennman.

Maria Wennman tog sin masterexamen i kemi från KTH år 2012 och började arbeta som utvecklingsingenjör på OrganoClick. Företaget utvecklar grön teknik som ersätter plaster och fossila kemikalier med biobaserade alternativ.

– Det var under mina tidigaste år på KTH som jag fick upp ögonen för de betydande problem som persistenta kemikalier och plastskräp har skapat för djur och natur. Jag kände redan då att den stora meningen med mitt liv skulle bli att göra något åt detta.

Industriell tillämpning

Några år senare återvände Maria Wennman till KTH som industridoktorand. Hennes forskning har fokuserat på tekniker som ska kunna tillämpas i industriell skala för att göra riktigt stor skillnad.

– Som industridoktorand har det funnits en del utmaningar med att kombinera arbetet på företaget med doktorsutbildningen men med god planering och full fart framåt har det gått bättre än förväntat.

Maria Wennman återgår nu till sitt arbete som FoU-chef på OrganoClick där hon ska fortsätta tillämpa sin forskning inom industrin.

– Med hjälp av teknikerna som har studerats i PhD-projektet så har OrganoClick kunnat hjälpa sina kunder att byta ut mer än 1000 ton fossil plast i deras produkter bara detta år, säger Maria Wennman.

Text: Jon Lindhe

Fotograf: Hans-Erik Nygren

Publicering

Biobased and biodegradable binders for paper and nonwoven, DiVA, id: diva2:1810721

Läs avhandlingen