Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Peter Hedström

Professor i materialvetenskap

Utvecklingen av nya produkter, industriella processer och effektiviseringar kräver i många fall nya material med rätt egenskaper. Dagens materialutveckling är dock mycket resurskrävande eftersom det sker genom att pröva sig fram. 

Peter Hedström utvecklar metoder för att experimentellt analysera olika materials struktur för att kunna dra slutsatser om dess egenskaper. Målet är att utveckla nya modeller för att virtuellt designa nya material vilket skulle bli mer effektivt än idag. 

Forskningen sker med hjälp av en rad olika tekniker, allt från elektron- och jonmikroskopi i labbmiljö till att använda storskalig infrastruktur som neutron- och synkrotronljusanläggningar. Med hjälp av de storskaliga infrastrukturerna är det möjligt att studera materialens beteende i realtid när de tillverkas eller används. 

Försöken kan ge en bättre förståelse av de fundamentala mekanismerna som styr beteendet hos olika material och öppna för möjligheten att bygga fysikaliska eller statistiska modeller av beteendet. Modellerna kan göra materialutvecklingen mindre resurskrävande och snabbare i framtiden. 

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson