Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Shervin Bagheri

Professor i strömningsmekanik

Att spilla ut ett glas vatten ger inte bara upphov till viss irritation men även en rad reaktioner mellan vätskan och bordsytan. Exakt vad som händer när vätskans energi och partiklar samverkar med ytan är fortfarande inte helt klarlagt. 

Shervin Bagheris forskning fokuserar på att förstå vilka mekanismer som är inblandade när gas och vätskor – så kallade strömmande fluider – rör sig omkring och i material. Hur sker överföringen av energi, massa och rörelsemängd och hur samverkar olika partiklar med fasta och porösa ytor? 

Hans forskning behandlar både små system med strukturerade och ordnade flöden, så kallade laminära flöden, där resultaten kan användas inom livsvetenskap och bioteknologi. Och större system där flödena är turbulenta och resultaten kan ge tillämpningar inom sektorer som energi, miljö, transport och industri. 

Några exempel på forskningsfrågor är: hur påverkas friktion, värmeöverföring och transport då vatten och luft strömmar över en yta som är ojämn, deformerbar och porös? Hur förflyttar sig kemiska substanser, celler, fibrer och andra partiklar från en turbulent omgivning in i ett poröst och komplext material? Och hur sprider sig droppar på en ojämn yta? Svaren på frågorna kan underlätta för utvecklingen av nya verktyg för att ta fram mer energieffektiv teknik.

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson