Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Vad gör man på utbildningen?

Att arbeta som ingenjör kan betyda många olika saker. Men gemensamt är att en ingenjörs arbete syftar till att utveckla alla våra tekniska system, så att vi i slutänden ska kunna leva både lättare och smartare.

Teknik använder vi varje dag. Det är väldigt mycket mer än bilar, datorer och mobiltelefoner. Teknik kan lika gärna handla om att producera rent vatten eller utveckla nya läkemedel. Det är också tekniska lösningar som gör att handikappade får en enklare vardag, och att vi snabbare kan diagnostisera sjukdomar.

Här följer några exempel på tekniska innovationer, utvecklade av studenter på KTH, som på ett eller annat sätt utvecklar och underlättar vårt liv.

Spiros – framtidens miljöbil

Spiros

Tänk er att kunna köra mellan Malmö och Sundsvall på bara en enda liter bensin! Det är målet för den prototyp av miljöbilen Spiros som ett 30-tal studenter på KTH har tagit fram och som de ska tävla med i Shell Eco Maraton, en tävling för miljöbilar, i Paris i maj 2007.
–Vi hoppas att vi kan komma längre än 810 km/l som var förra årets rekordsträcka, säger Jessika Lindberg, delaktig i projektet.

Projektmedlemmarna har tillsammans med näringslivet tagit fram bilen med målet att förbereda studenterna inför kommande arbetsliv.

På plats vid avteckningen av Spiros fanns Hans Majestät Konungen, som visat ett personligt engagemang i miljöfrågan, Kungen har åtagit sig att stödja projektet som Spiros beskyddare.

Den smarta pillerdosan

Dosis

Det är inte helt lätt varken för en patient eller en vårdare att varje dag komma ihåg att ta rätt medicin i rätt dos, och vid rätt tid. Därför utvecklades DOSIS, den smarta pillerdosan som larmar när det är dags att ta sina tabletter, och som påminner när man glömt att ta sin medicin. Den kan också informera patienten om biverkningar och dosering, vilket är särskilt bra för äldre med sviktande minne.

Högtflygande planer

Helikopter

Till vad kan man använda en fjärrstyrd minihelikopter försedd med en kamera? Det studentprojektet har visat sig vara användbart av filmskapare som vanligtvis använder vanliga, fullskaliga helikoptrar till avancerade filmåkningar eller för att ta stillbilder från höga höjder. Minihelikoptern är inte bara enklare och billigare utan går också att manövrera på platser som man inte skulle kunna nå på vanligt sätt. Rotordiametern är endast 1,8 meter. Helikoptern fjärrstyrs av en pilot och kameran av en fotograf som nere på marken följer kamerahelikopterns bilder på olika monitorer.

Sprida budskap

Mobiltelefonen används av nästan alla nästan varje dag. Varför inte tjäna pengar på den också? Två internationella studenter på KTH – Emanuel Fratini och Gary MacRitchie – insåg att det fanns en marknad, men ingen teknik, för mobilreklam. Med hjälp av BlueTooth-teknik designade de därför en produkt som gör det möjligt för reklamskapare att sprida sitt budskap i form av videoklipp, bilder, rabattkuponger, spel och musik direkt till mobilen. En lyckad idé, som tog dem till finalen i den internationella tävlingen The Idea to Product.

Pricka in miljön

Laserpistol

Den miljövänliga pistolen utvecklades av en projektgrupp på uppdrag av Pistolskytteförbundet. Det är en pistol som används utan ammunition, istället har man en svag laser. Ur både säkerhets- och miljösynpunkt är miljöpistolen ett bra alternativ till de vanliga pistolerna med skarp ammunition. Den inbyggda rekylen styrs av en elektromagnet. En träff registreras i en sensor genom att lasern reflekteras. Ingen skada skedd.

Styr datorn med huvudet

Är man handikappad kan det vara svårt att använda en dator. Men med en mus som man inte behöver styra med handen borde det gå lättare? MultiPos heter datormusen för rörelsehindrade som utvecklats av en studentgrupp på KTH. Den placeras på huvudet och fungerar precis som en vanlig mus, fast man rör huvudet istället för handen. En blåsfunktion fungerar som klickfunktion. Förutom att MultiPos idag underlättar många handikappades datoranvändning har den också prisats i tävlingar för sin utformning och funktion. Till exempel vann den Embedded Student Award 2004.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2009-04-12