Till innehåll på sidan

Utställning: Space Waves and a Tale

Hannes Alfvén (1908–1995). Nobelpristagare i fysik 1970

Publicerad 2022-10-04

I utställningen Space Waves and a Tale presenteras delar av Alfvéns omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och inte minst hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen från 1966.

Utställningen pågår 4 oktober – 16 december 2022

Norrsken
Aurora borealis

1970 tilldelades KTH-professor Hannes Alfvén (1908-1995) Nobelpriset i fysik för sina upptäckter och tillämpningar inom plasmafysiken. I utställningen Space Waves and a Tale presenteras delar av Alfvéns omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och inte minst hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen från 1966.

Alfvéns forskning tar oss till alla hörn i universum – från norrsken på jorden till norrsken på andra planeter, från solvind till stjärnvind, från plasmafenomen i laboratoriet till astrofysikaliska plasmafenomen i vår egen och andra galaxer.

Sagan om den stora datamaskinen är en framtidssatir och vision om ett samhälle styrt av datorer och är inspirationskälla till en nyskriven opera, The Tale of the Great Computing Machine. Operan har premiär i Reaktorhallen på KTH i december och spelas där under två veckors tid.

Fotografi på Hannes Alfvén
Hannes Alfvén

Som en del av utställningen Space Waves and a Tale bjuds du som besökare in till att blicka framåt och dela dina visioner om hur framtidens teknik kan komma att påverka våra liv och samhällen. Två studenter från Arkitekturskolan på KTH bidrar med en specialdesignad flexibel och hållbar utställningsmodul. Även studenter från programmet BOOMERANG REXUS kommer att visa objekt relaterade till flygforskning.

Utställningen har vernissage den 4 oktober och pågår fram till 16 december. Den produceras av projektgruppen för KTH 200 år i samarbete med KTH Biblioteket, Operan The Tale, Avdelningen för Rymd och Plasmafysik och Arkitekturskolan.

Välkommen till KTH Bibliotekets entréhall och utställningen Space Waves and a Tale.

KTH Biblioteket

Operan The Tale of the Great Computing Machine

Avdelningen för rymd- och plasmafysik

Arkitekturskolan

BOOMERANG  - multinationellt team av studenter på Kungliga Tekniska Högskolan med ett gemensamt intresse för flygforskning.

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2022-10-04