Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Håkan Nilsson

Profilbild av Håkan Nilsson

Om mig

Konsult och chef

Började som konsult i Gävle 1982 och är sedan mer än 10 år avdelningschef för Byggnadsfysik på WSP. Avdelningen har bland annat uppdrag för byggherrar, fastighetsägare och fastighetsförvaltare som Vasakronan, Castellum, Norrporten, Hemsö, Hufvudstaden, Slättö, Fabege, Jernhusen, Newsec, Bonnier, Klövern, Skanska, Akademiska Hus, NCC, PEAB, JM, Mengus, Besqab, SISAB m.fl.

Miljöcertifierare

Certifierade den första Miljöbyggnaden 2009 enligt SGBC:s dåvarande system Miljöklassad Byggnad. Var en av de första som blev certifierade miljöbyggsamordnare och har arbetat som granskare på SGBC. Arbetar för Exploateringskontoret i Stockholm som Expertgranskare Innemiljö för samtliga projekt i Norra Djurgårdsstaden. Är en av ledamöterna i SGBC:s certifieringsnämnd. Utvecklar strategier runt miljöcertifiering med samtliga i Sverige förekommande system LEED, BREEAM, Miljöbyggnad, Svanen, WELL, Fitwel, GRESB m.fl.

Forskare

Docent och Teknologie Doktor i Byggvetenskap på KTH. Har bland annat arbetat i forskarlag vid Uppsala universitet som vidarebearbetat och analyserat data angående inomhusmiljö och hälsa från den omfattande Boverksstudien BETSI. Har deltagit i forskningsprojektet Spara och Bevara tillsammans med Högskolan på Gotland med pengar från Energimyndigheten. Har medverkat i flera EU projekt och forskat med institutioner i Tyskland, Frankrike, Italien, Portugal m.fl.

Byggnadsinventerare

Har inventerat flera hundra fastigheter av olika ålder och utförande i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Var uppdragsledare för 4 av 6 regioner i Boverkets stora undersökning av svenska hus 2007, BETSI. Ansvarade där för besiktning av drygt 1000 fastigheter. Har inventerat en rad kända äldre fastigheter bland annat Dramaten, Operan, Hallwylska palatset m.fl.

Utbildare och föreläsare

Föreläst på Hong Kong University och Hong Kong Polytechnical University samt Princeton Berkeley och för ASHRAE. Gästforskat på Aalborg University och Loghborough University. Föreläst och utvecklat kurser vid flera universitet och högskolor som KTH, Uppsala universitet, Lunds Universitet, Arbetsmiljöverket, STI, IUC m.fl.