Till innehåll på sidan

Föräldraskap och studier

Det är viktigt att det fungerar att studera med barn. Här har vi samlat information både för dig som är förälder och du som väntar barn. Vem ska jag som förälder ta kontakt med i olika ärenden?

En person med ett litet barn på sina axlar, sedd bakifrån

KTH jobbar för att du ska kunna kombinera ditt föräldraskap med studier. Det innebär bland annat att undervisning och examination i första hand förläggs inom ramen för kontorstid, vardagar kl. 8-17, för att det ska sammanfalla med tider inom skola och barnomsorg.

Studieuppehåll och föräldraledighet

Vid frågor om föräldraledighet och studieuppehåll behöver du ta kontakt med din programstudievägledare. För att du ska vara säker på att du får behålla din studieplats i programmet efter din föräldraledighet behöver du ansöka om studieuppehåll. Ta kontakt med din programstudievägledare eller masterkoordinator i god tid.

Studieuppehåll och studieavbrott

Tillgänglighet i KTH:s lokaler

På KTH finns hissar, vilrum och mikrovågsugnar som är tillgängliga för alla studenter. Det finns inte amningsrum i dagsläget.

KTH:s lokaler är primärt avsedda för studenter och personal. Tänk på att det ska vara en trygg och lugn studie- och arbetsmiljö för alla.

Skötbord finns på följande platser:

KTH Campus

Vid KTH Entré, KTH Biblioteket och vid undervisningslokaler på Lindstedtsvägen 26, Teknikringen 28 (Brits), Teknikringen 56 och Brinellvägen 23.

KTH Kista

Vid biblioteket.

AlbaNova

Vid huvudentrén: Roslagstullsbacken 21.

Ta kontakt med skolan som ger kurserna eller programmet du läser för att ta reda på var fler lokaler såsom vilrum finns.

Kontaktuppgifter till skolorna

Vård av barn och tilläggsbidrag

Om du behöver vara hemma för vård av barn kan det finnas särskilda regler som gäller för ditt studiestöd. Du som har barn och studerar kan även ha möjlighet att få ett tilläggbidrag utöver ditt studiemedel från CSN.

Regler kring studiestöd och tilläggsbidrag (csn.se)

Föräldrapenning och bostadsbidrag

Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som du som förälder får när du vårdar ditt barn. Normalt sett har du inte rätt till tillfällig föräldrapenning som student. Det kan vara möjligt att få bostadsbidrag för barnfamiljer.

Föräldrapenning och bostadsbidrag (forsakringskassan.se)

Utbytesstudier inom Erasmus+

Funderar du på att åka på utbytesstudier? Det kan vara möjligt att få tilläggsbidrag för dig som har medföljande barn vid utbytesstudier.

Tilläggsbidrag vid utbytesstudier inom Erasmus+ (studera.nu)

Barnomsorg

För frågor om barnomsorg, kontakta din hemkommun.

Har du frågor eller förslag på förbättringar?

Du kan ställa frågor eller framföra förslag på förändringar genom att kontakta info@kth.se