Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hur du söker stipendium

Varje stipendieansökan går till på ungefär samma sätt. Här får du som student en överblick över vad du behöver göra och hur en ansökan går till. Själva ansökan hittar du på respektive stipendiesida.

 Så går en stipendieansökan till

Tips om stipendier

  1. Leta stipendier på flera ställen. På Stipendier utanför KTH  har vi samlat länkar till andra organisationer eller stiftelser som kan ha stipendier att söka.
  2. Var ute i god tid - de flesta KTH-stipendier delas ut en gång per år. Missar du ansökningsdatumet måste du vänta ett helt år innan du har möjlighet att söka igen.
  3. Sök alla stipendier du är berättigad att söka.

1. Hitta stipendium

KTH har ett hundratal stiftelser som erbjuder stipendier. Du hittar alla stipendier på Stipendieutlysningar . Vissa stipendier riktar sig bara mot en mindre grupp studenter, exempelvis till studenter på ett visst program, medan andra är öppna för alla att söka. Vissa skolor har egna stipendier, som resestipendier, att dela ut. Kontakta ditt skolkansli angående detta. 

2. Utlysning och ansökan

Varje stipendium har en ansökningstid då du kan skicka in en ansökan. Under den tiden hittar du information om hur du ansöker på stipendiets webbsida under Stipendieutlysningar . Lägg tid på din stipendieansökan och var noggrann när du skriver den. Ha med alla bilagor som krävs och författa texten så att det är lätt att förstå. Det ökar dina chanser att bli tilldelad ett stipendium. Vissa stipendier delas ut efter meritvärde. 

Så räknas ditt meritvärde ut

3. Handläggning

Handläggningstiden kan variera från utlysning till utlysning bland annat beroende på antalet sökande.

4. Beslut och besked

Beslutet fattas av ordförande i KTH:s stipendieråd. Du får beslutet via e-post, till den e-postadress du angett i ansökan. Ibland står det i utlysningstexten när beslut kommer. Om det inte gör det brukar beslut komma inom 2-3 månader efter att utlysningstiden har gått ut.

5. Utbetalning

Utbetalning görs inom en månad efter att du fått beslutet. Stipendier för resor och forskning betalas ut till skolan och inte direkt till stipendiatens eget konto.

Har du frågor om stipendier?

KTH har samlat de vanligaste frågorna och svaren om stipendier. 

Vanliga frågor och svar

Hittar du inte din fråga där är du välkommen att höra av dig till stipendier@kth.se .