Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Emelia, Japan

Emelia läser sista året på civilingenjörsprogrammet i Bioteknik. Vårterminen 2023 var hon på utbyte vid Tokyo Institute of Technology i Japan.

Emelia, Japan

Kontakta Emelia via formuläret längst ner på sidan.

Varför valde du att åka på utbyte till Tokyo Institute of Technology? 

Efter gymnasiet tog jag ett uppehåll och beslutade att studera vid en språkskola i Tokyo. Detta var mycket spännande för mig eftersom jag alltid hade varit fascinerad av landet där solen går upp och dess unika blandning av kultur och historia. Förvånansvärt nog trivdes jag mycket bra under min tid där, så jag bestämde mig för att åka tillbaka som en del av mitt utbytesprogram efter 5 år. Jag valde Tokyo eftersom det är där det mesta händer och det finns många universitet att välja mellan. Mitt val föll på Tokyo Institute of Technology, Titech, eftersom det, precis som KTH, är en ingenjörsskola. Det gjorde det enkelt för mig att välja kurser som passade mitt program där.

Vad var den största skillnaden mellan ditt utbytesuniversitet och KTH?

Den största skillnaden var nog upplägget av studierna jämfört med KTH. Takten där var betydligt lugnare. Till en början hade de inga tentor, och kurserna var mycket mindre (2-4 hp var), och de var enbart teoretiska, det fanns inga praktiska moment. Mastern där liknade mer ett forskarprogram. Man tillhörde ett labb där man bedriver forskning 80 % av tiden, och de återstående 20 % ägnades åt att läsa kurser. Därför var kurserna kortare och något enklare, så att man kunde ägna mer tid åt forskning. Jag genomförde mitt utbyte under mastern, men eftersom det är svårt att tillgodoräkna sig poäng från forskning, så läste jag bara kurser där.

Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utbytesstudier?

Detta var ju inte första gången som jag hade bott i Tokyo, men det var intressant att uppleva hur det är att studera vid ett universitet i Japan. Jag fick också hantera en hel del byråkratiska ärenden så det blev mycket övning på att ha tålamod.

Var det mycket förberedelser inför utbytet?

Det som behöver göras tidigt är att se till att man har alla de vacciner som universitetet krävde och att få dem underskrivna av en läkare. Det var ett specifikt krav att man skulle vara vaccinerad mot vattkoppor, vilket inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet. Eftersom detta var utanför EU var det också nödvändigt att skaffa ett studentvisum, men man kunde inte ansöka om det förrän man hade fått vissa viktiga dokument hemskickade från universitetet. Detta tog lite tid innan de kom, så det var en ganska stressig väntan, men när de väl kom, var den japanska ambassaden väldigt snabba, vilket var tur. En lättnad var att universitetet ordnade boende åt mig, så det var inget jag behövde oroa mig för.

Vilka är de bästa tipsen du skulle ge till studenter som funderar på utbyte vid Tokyo Institute of Technology?

Det är en bra idé att boka flygbiljetter så tidigt som möjligt, eftersom priserna tenderar att bli högre ju längre man väntar. Utmaningen är att man ofta inte får besked om antagning till universitetet förrän en månad innan skolstart. I sådana fall kan det vara klokt att boka en flygbiljett med ombokningsmöjligheter. Det är också viktigt att ha en tydlig översikt över sin ekonomi om man planerar att resa mycket, eftersom resandet kan bli kostsamt.

Fråga Emelia

Logga in på kth se

Du behöver logga in på kth.se för att kunna se formulär och skicka in frågor till respektive ambassadör.