Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Samarbete ska göra Stockholm smartare

SAMARBETE

Publicerad 2016-04-12

Stockholm ska bli världens mest digitala stad. Det är målet för ett samarbete mellan KTH, staden och fem svenska storföretag som med gemensamma krafter ska möta de utmaningar staden står inför.

Fr v Gunnar Björkman, innovationsdirektör Stockholm stad, Ulf Ewaldsson, Ericsson, Karin Wanngård, borgmästare och Peter Gudmundson när samarbetet Digital Demo Stockholm presenterades.(Foto:Kristina Hörnqvist)

Att Stockholm är den snabbast växande huvudstaden i Europa och också en av de bäst och mest uppkopplade är två viktiga parametrar för projektet Digital Demo Stockholm, där man med hjälp av tekniska lösningar ska göra staden än smartare. Det i sin tur ska göra stockholmarnas  tillvaro smidigare, mer digital och mer hållbar.  Stockholm ska, bli än mer lockande att bo, arbeta och driva företag i.

Företagen som deltar i satsningen är Ericsson, Vattenfall, ABB, Scania och Skanska.

– Ursprunget till det här samarbetet är ett möte med våra strategiska partner för två år sedan då vi pratade om att göra något tillsammans. Att arbeta nära samhället har alltid varit viktigt för KTH, sade Peter Gudmundson, rektor på KTH, i samband med en pressträff i Stadshuset.

Det unika med projektet, som utgår från stadens vision Stockholm 2040, är just att stadens behov är utgångspunkten.

– Här ser vi staden som ett helt system där forskare och företag tillsammans hittar lösningar. Det är väldigt spännande och kommer generera goda exempel på vad teknik kan göra, sade Ulf Ewaldsson, Ericssons högste teknikchef.

Utmaningarna som Digital Demo Stockholm ska ta sig an och visa lösningar på är indelade i fyra områden; Teknik som ger lika möjligheter, Trygghet för äldre, Effektiv framkomlighet och Tillgång till rent vatten. Tanken är att lösningarna ska demonstreras, därav namnet Digital Demo, och vara skalbara.

Enligt borgmästare Karin Wanngård kommer staden öppna sin digitala infrastruktur, vilket även gör det möjligt för forskare att få tillgång till öppna data som kan vara användbara för att hitta lösningar.

Bostadsbyggande, vattenresurser, stadsplanering skulle kunna vara områden där det här är användbart, sade Karin Wanngård och berättade att hon varit i New York och presenterat Digital Demo.

– De blev väldigt imponerade. Man kan nog säga att den här typen av samarbeten är den nya svenska modellen.

I nästa steg, efter sommaren, ska tre-fem utmaningar konkretiseras och utgöra pilotprojekt för Digital Demo Stockholm, som löpande ska utvärderas.

Text: Jill Klackenberg