Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Japan Day bygger broar genom språk, kultur och samarbete

Deltagare Japan Day
Per Lundqvist, Pär Jönsson, Akiko Shirabe och andra deltagare på KTH Japan Day.
Publicerad 2023-12-06

När KTH-institutionen för Språk och kommunikation tillsammans med Japanska ambassaden i Sverige arrangerade KTH Japan Day den 27 november deltog en bred publik – från nyblivna studenter till erfarna professorer.

Målet med KTH Japan Day var att erbjuda KTH-anställda och studenter som studerar japanska – eller är engagerade i forskning som är relaterad till Japan – en plattform för att stärka relationer och nätverka.

– Vi lägger särskild vikt vid att ge unga studenter inom teknik och vetenskap möjligheter att utöka sina kontakter med Japan genom interaktioner med forskare och japanska företag, säger Akiko Shirabe, japansk lektor vid KTH Språk och kommunikation.

ITM-skolans chef, Pär Jönsson, som samarbetar mycket med universitet i Japan, höll ett välkomsttal. Masaki Noke, Japans ambassadör i Sverige, talade om vikten av att stärka relationen mellan Sverige och Japan. Tomoya Tanaka, förste sekreterare vid Japanska ambassaden, presenterade programmet ”Japanese Government Scholarship Program”.

De två företagen Mitsubishi Electric Europe Scandinavia och Senseair AB deltog också i evenemanget och presenterade sin nytstartade satsning på praktikplatser och examensprojekt för studenter som läser japanska kurser vid KTH.

Paneldebatten i samarbete med KTH Climate Action Centre tillförde med en akademisk aspekt till evenemanget. Panelen bestod av KTH-forskarna Francesco Fuso Nerini och Dilip Khatiwada, båda från Institutionen för Energiteknik, flera japanska företag (Akihiro Kambara, Mitsubishi Electric Europe Scandinavia och Mitsuhiro Yamamoto, Sumitomo Corporation / Aimo Holding AB) och KTH-studenten Emilia Tidblad, som läser Energi och miljö. Det gav en bra blandning av människor för att diskutera globala frågor. Samtalet leddes av professor Per Lundqvist från Institutionen för Energiteknik.

– Evenemanget var ett fantastiskt exempel på hur mångkulturell och flerspråkig kompetens fungerar när den är som bäst. Som tekniskt universitet är KTH unikt som erbjuder studenter, personal, forskare och alumner möjligheten att lära sig språk och kommunikationsfärdigheter som är särskilt anpassade för ingenjörer, säger Ida Pinho, avdelningschef för KTH Språk och kommunikation.

– Vi hade inte förväntat oss ett så stort intresse för ett möte kring Japan. Det verkar finnas en stor efterfrågan på nätverkande tillfällen som detta", säger Torkel Werge, Senior Advisor för International Relations.

Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Institutionen för lärande
Senast ändrad: 2023-12-06