Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lisa Prahl Wittberg: Strömningsmekanik – på blodigt allvar

Tid: On 2015-09-09 kl 14.15 - 15.00

Plats: Rum 3721, Lindstedtsvägen 25, plan 7

Medverkande: Lisa Prahl Wittberg

Exportera till kalender

Strömningsmekanik i allmänhet, och särskilt flerfasströmning, återfinns i flera livsviktiga processer i vår kropp. Inandning av partiklar eller aerosoler och deras disposition i våra luftvägar kan vara lika nyttig (läkemedel) som skadlig (luftföroreningar).  Blodströmning, som den här presentationen kommer att fokusera på, är ytterligare ett exempel på strömningsteknisk i vår kropp.

Blod är en komplex sammansatt vätska som består av röda och vita blodkroppar, blodplättar samt plasma, en vattenlösning innehållande salter och molekyler av skilda kemisk karaktär och storlek. För vätskor som blod kan viskositeten, och även densiteten, variera i tid och rum till skillnad från en vätska som vatten där viskositeten är konstant vid givet temperatur och tryck. Vanligtvis kommer områden med höga partikelkoncentrationer karakteriseras av hög viskositet och låga partikelkoncentrationer av det motsatta. Därmed blir det viktigt att studera hur de olika cellerna rör sig i strömningsfältet då det är direkt kopplat till blodets reologiska egenskaper. Dessutom påverkar detta hur blodet kommer att strömma i våra kärl, vilket i sin tur styr vilka skjuvspänningar som kärlväggarna kommer att utsättas för. En av orsakerna till att man är intresserad av att studera väggskjuvspänningar i blodkärl är att det sedan lång tid tillbaka är allmänt vedertaget att uppkomsten av ateroskleros har en strömningsmekanisk komponent.

I den här presentationen kommer jag att ge en överblick av forskningen gällande blodströmning och i vilka medicinska och tekniska tillämpningar där det är viktigt att vi förstår orsak och verkan av blodströmning.

Docentur SCI - ansökan och docentpresentation