Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Collecting Data from Building Automation Systems

Kandidate Examensarbete presentation

Tid: Ti 2018-07-10 kl 13.00

Plats: Seminar room Grimeton at ICT (Kistagången 16), East, Floor 4, Kista

Medverkande: Jonathan Jan

Exportera till kalender

Ungefär 40 % av den totala energikonsumtionen i E.U. och U.S.A. förbrukas av fastigheter. Den Europeiska Kommissionen estimerar att 75 % av byggnadsbeståndet är energi-ineffektivt. Om de viktigaste orsakerna lättare kunde identifieras, skulle det underlätta fastighetsförvaltarnas arbete i att göra byggnader mer energisnåla. Detta har i sin tur potential att minska kostnader och byggnaders ekologiska fotavtryck.

I dagens fastighetsautomationssystem, samlas data in varje sekund, men på grund av att det saknas ett standardiserat sätt att beskriva den på, är det skillnad på att ha tillgång till data, och att faktiskt kunna använda sig av den. Heterogeniteten gör att det blir både kostsamt och tidskrävande för fastighetsförvaltare att samla in data från sina fastigheter.

Fastighetsförvaltare kan inte åtgärda något det inte kan se, därför är det viktigt att underlätta möjligheten för visualisering av data från olika typer av fastighetsautomationssystem. Att lyckas med detta har potential att ge positiva effekter både när det gäller hållbarhet och ekonomi. I den här uppsatsen är författarens mål att komma fram till en hållbar, kostnads- och tidseffektiv integrationsstrategi för fastighetsförvaltare som vill få bättre insikter hur effektiv deras byggnad faktiskt är. Forskningsarbetet inleds med en litteraturstudie för att finna tidigare och pågående försök att lösa detta problem. Några initiativ för standardisering av semantiska modeller för att beskriva data inom fastighetsautomation hittades. Två av dessa, Brick och Project Haystack, valdes ut. En byggnad, och ett fastighetsautomationssystem testades i en pilotstudie.

Resultaten från studien pekar på att data från fastighetautomationssystem kan integreras med en analysplattform, och en så kallad ETL-process, efter de engelska orden: extract, transform, load; presenteras för att uppnå det målet. Hur tidseffektivt data kan taggas och transformeras beror på det nuvarande kontrollsystemets datalagringsformat och om information om dess struktur är adekvat. Det noteras att det inte finns någon garanti till att få åtkomst till kontrollsystemets databas, eller information om dess struktur, därför presenteras även alternativa tekniker, däribland BACnet/IP och Open Communication Communications (OPC) Unified Architecture.

Nyckelord: Fastighetsautomationssystem, Smart byggnader, Big data, Building Management System, Project Haystack