Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 20

  • Prisregn över KTH-students hälsoteknik

    Max M. Mohammadi med två KTH-examina i bagaget har tillsammans med sin bror Allen Ali Mohammadi utvecklat uppfinningen "Complex Disease Detector". Tekniken hjälper till att fastställa komplexa diagnoser som hjärtsjukdomar och cancer i ett tidigt skede innan uppenbara symptom uppstått. Under hösten har brödraparet prisats ett flertal gånger för sin innovation.

  • Miljardsatsning på forskning om artificiell intelligens

    Nu får initiativet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP), där KTH ingår, ett rejält kapitaltillskott. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bidrar sammanlagt med 1 miljard kronor.

  • Världens första självlärande wearable prisad i Venture Cup

    Startup-företaget Tracy, som startats av studenter från KTH, vann i kategorin Student Superstart vid riskfinalen av Venture Cup som avgjordes igår. Med hjälp av artificiell intelligens kan en hundägare att kartlägga sin hunds dagliga aktivitet och få med att förstå hundens behov och hälsostatus. Tracy är dessutom världens första självlärande wearable och blir smartare ju mer den används.

  • Drar en lans för det svenska språket

    Om man listar världens största språk efter antal talare kommer Sverige först på 96:e plats. Därmed hamnar vi i bakvattnet när det gäller utvecklingen av framtidens talteknologi då bland andra spansk- och engelsktalande länder prioriteras av storföretag som Amazon, Apple och Google. Det är dock inte bara avsaknad av stor kundbas som bidrar till att Vetenskapsrådet nu ger ett forskningsanslag till pionjärerna inom talteknologi på KTH.

  • Jan Gulliksen om regeringens AI-satsning:

    I förra veckan meddelade regeringen att man satsar 40 miljoner kronor på fort- och vidareutbildning inom artificiell intelligens för 2018 och 2019. KTH är ett av de sju lärosäten som ingår i satsningen, som koordineras av Chalmers tekniska högskola. För KTH finns det goda förutsättningar att komma igång snabbt med verksamheten, säger Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH.

  • Ny programvara demokratiserar AI-utveckling

    En ny programvara gör det enklare att skapa lösningar inom AI, artificiell intelligens. Programmet, QuantumNet, har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.

  • Hittar hjärtfel med hjälp av artificiell intelligens

    När bland andra Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum den 18 januari utsåg Årets studentföretagare 2018 så föll valet på KTH-studenten Max M Mohammadi. Anledningen är bland annat att han utvecklat Heartstrings, en teknik för att tidigt diagnosticera hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av artificiell intelligens.

  • KTH-forskare klassificerar bilder av proteiner med hjälp av artificiell intelligens och dataspel

    Bättre beskrivningar av de hundratusentals mikroskopiska bilder av människans celler och proteiner som finns tillgängliga i databasen Human Protein Atlas. Det är ett av resultaten av ett internationellt forskningssamarbete som har letts av KTH. Dessutom har ett antal nya proteiner i den mystiska cellstrukturen som kallas Rods & Rings identifierats. I projektet har man använt sig både av dataspel och av artificiell intelligens för att förbättra klassificeringen av proteiner.

  • Tävling i maskininlärning ska få fram bästa modellerna för klassificering av mänskliga proteiner

    Forskare inom biomedicin på KTH har tillsammans med Kaggle – världens största community för forskare inom datavetenskap – lanserat en tävling inom maskininlärning. Priser om totalt 37 000 USD kommer att delas till dem som tar fram de bästa algoritmerna som klassificerar proteiner i bilder av människans celler.

 Tävlingen pågår under 90 dagar på Kaggles webbplats med start idag.

  • AI kan öka förståelse för prostatacancer

    Forskargrupper vid KTH och Karolinska Institutet verksammma vid Science for Life Laboratory har kommit fram till att AI kan bidra till ökad förståelse av hur prostatacancer utvecklas. Resultaten presenteras idag i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

  • KTH-forskarnas båt ska bli självseglande

    I drygt ett år har professor Jakob Kuttenkeuler tillsammans forskare och studenter jobbat med båten Maribot Vane som ska klara av att segla helt autonomt. Mekaniken är på plats och fungerar, och nu är det dags för nästa steg: Att ge båten artificiell intelligens.

  • Nya programmet i teknisk matematik möter arbetsmarknadens behov

    Djupa och gedigna kunskaper i matematik och programmering. Kunskaper som förbereder för arbete och forskning inom maskininlärning, AI och matematisk modellering. I vår öppnar anmälan till det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik, som startar hösten 2020.

  • Självkörande fordons laglydighet kommer utnyttjas

    Hur ser vägen mot framtidens autonoma fordonsflotta egentligen ut? Anna Pernestål, forskare på KTH med självkörande fordon som specialitet, ser ett kurvigt landskap med en hel del utmaningar breda ut sig. Hon lämnar också en fråga obesvarad: Kommer vi i framtiden att få uppleva en fordonspark som är helt självkörande.

  • KTH-doktorander undersökte skeppsvrak från 1500-talet

    I somras rapporterades det att man hade hittat vraket av ett beväpnat handelsfartyg från perioden 1490–1550 utanför Gotland. Vraket undersöktes av en grupp internationella forskare och med på expeditionen fanns två doktorander från KTH, som jobbat med AI-metoder för att undersöka havsbottnen.

  • Smart mätare minskar vattenförbrukningen

    Vattenbrist är ett ökande problem på många platser i världen, på landsbygden men även i städerna. Ändå slösar vi med vatten. Labtrino, ett företag startat av studenter från KTH, har en lösning på problemet: en smart vattenmätare som kan bidra till sänka förbrukningen med upp till 40 procent.

  • Istället för Eurovision: AI Song Contest

    Hallå där, Bob Sturm och Pietro Bolcato (KTH) och Sven Ahlbäck (KMH). Senare i veckan deltar ni musiktävlingen AI Song Contest, som går ut på att man gör en Eurovision-liknande låt med hjälp av artificiell intelligens. Hur kom ni med i den här tävlingen?

  • Between 2019

    Festival for Art, Science & Technology

  • Googles vd Sundar Pichai gästade KTH

    Första gången Googles vd kom till Sverige besökte han också KTH. På agendan stod mingel med KTH-anställda och studenter, samt ett rundabordssamtal om det senaste årets stora tekniksnackis: artificiell intelligens.

  • Klimatforskare tror inte på att stoppa AI

    I mars 2023 ägde ett stort upprop rum där AI-experter och företagsledare ville pausa utvecklingen av större AI-system. Stuart Russell, Steve Wozniak, Max Tegmark och Elon Musk med flera skrev ett öppet brev och önskade ett uppehåll i åtminstone sex månader eftersom systemen annars kan utgöra en risk för samhället och mänskligheten. Nu kontrar forskare vid bland annat KTH med att AI-utvecklingen måste fortsätta. För miljöns skull.

  • Vill få AI att känna sig generad

    Forskare på KTH har tränat AI att skapa folkmusik. Nästa steg är att ge den konstgjorda intelligensen ett ego, förmåga att känna sig generad och våga ta risker. Bob Sturm vid KTH är en av forskarna bakom arbetet och berättar varför risktagande är en viktig aspekt av kreativitet samt vad poängen med AI-genererad kultur är.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22