Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • KTH-student laddar för partikeljakt

    Oskar Björkqvist, som pluggar elektrofysik, fick praktikplatsen som många drömmer om. I mars åker han till labbet på CERN för att delta i sökandet efter universums oupptäckta partiklar.

  • KTH delaktigt i upptäckten av Higgspartikeln

    Just nu sprids nyheten om den så kallade Higgspartikeln världen över, detta efter en presskonferens på CERN imorse. Ett flertal KTH-forskare har varit involverade i arbetet med Higgspartikeln.

  • KTH-forskare med vid upptäckten av Higgspartikeln

    Forskare i gruppen för partikel och astropartikelfysik vid KTH har varit delaktiga i upptäckten av Higgspartikeln vid CERN-laboratoriet. Upptäckten bekräftar den teori för hur partiklar får sin massa som nu ger François Englert och Peter Higgs årets Nobelpris i fysik.

  • "KTH kan utvecklas till ett svenskt CERN"

    KTH har låtit 100 internationella experter utvärdera all sin forskning. Resultatet visar bland annat att forskningsfältet bioteknologi vid KTH omnämns av experterna som Sveriges flaggskepp med möjlighet att utvecklas till ett svenskt CERN samt att KTH-forskningen har stor påverkan på samhället.

  • Nobelstjärnor lyste upp AlbaNova

    De var något av egensinniga doldisar inom kvantteorin för 40 år sedan. Men i lördags blev Peter Higgs och François Englert mottagna på AlbaNova som superstjärnor.

  • Färdas neutriner snabbare än ljuset?

    I dagens Expressen presenteras en nyhet att forskare vid världens största fysiklaboratorium CERN i Genève kan ha gjort en omvälvande upptäckt: en partikel – en så kallad neutrino – som färdas snabbare än ljusets hastighet. Man måste dock göra genomgående vetenskapliga granskningar innan man kan säga att det verkligen förhåller sig så. Det konstaterar Tommy Ohlsson, professor i teoretisk fysik på KTH.

  • KTH-forskningen som gav mest eko

    Vilken forskning från KTH fick störst genomslag i omvärlden förra året? Sökandet efter universums okända materia och studier om solens påverkan på det högteknologiska jordelivet stod högst i kurs.

  • Så nära ett Nobelpris man kan komma

    KTH-forskaren Jonas Strandberg var på plats och observerade Higgspartikeln under de experiment som ledde fram till årets Nobelpris i fysik. Han tycker att upptäckten i sig också skulle kunna belönas med ett pris.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22