Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 16
-
Fuglesang invald i Kungliga Vetenskapsakademien
Nu står det klart att Christer Fuglesang, adjungerad professor i rymdfysik vid KTH, blivit utsedd som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, KVA.
-
Ridån går upp för öppna online-kurser
Den 18 april är det premiär för KTH:s moocar. Först ut är Christer Fuglesang med den öppna online-kursen om bemannade flygfärder, Human spaceflight – an introduction.
-
Världens astronauter på inspirerande besök
Nedräkningen har börjat. Snart kommer 100 astronauter att landa på KTH. – Ett unikt tillfälle, det är första gången som så många av oss finns samlade, säger KTH:s egen rymdfarare, Christer Fuglesang.
-
Åttaklassare utmanades på KTH
Programmera en app och skapa en laserlabyrint var några av de klurigheter deltagarna i riksfinalen av Teknikåttan ställdes inför. Årets upplaga av tävlingen hölls på och arrangerades av KTH. Slutomgången blev rafflande – inför sista frågan skiljde det endast ett enda poäng.
-
Nu invigs KTH:s rymdcenter
Rymddagen. Så kallas invigningen av KTH Rymdcenter som genomförs fredagen den 23 maj. I samband med detta ordnar KTH öppna föreläsningar med anknytning till KTH:s rymdforskning samt en mindre utställning. Intresset inför invigningen har varit enormt, och tillställningen är fullsatt.
-
Rymdcentret invigt med raketer och selfies
Med satelliters hjälp kan forskare se hur städer växer, miljökatastrofer inträffar och när en bilist kör över på fel körbana. Att utforska rymden är samtidigt att utveckla kunskapen om jorden. Genom ett smakprov av olika typer av KTH:s rymdforskning invigdes KTH:s rymdcenter.
-
Ridån går upp för öppna online-kurser
Den 18 april är det premiär för KTH:s moocar. Först ut är Christer Fuglesang med den öppna online-kursen om bemannade flygfärder, Human spaceflight – an introduction.
- Christer Fuglesang börjar på KTH
- Årets KTH-alumn ska tas fram
-
Så ser framtidens bemannade rymdfart ut
Om 20 år kan du checka in på hotell på månen. Eller varför inte ta en enkel runt månen. – En vanlig missuppfattning många människor har är att USA slutat med bemannade rymdfarkoster. Det är fel. Det utvecklas just nu ett antal nya rymdfarkoster för såväl forskning som rymdturism, säger Christer Fuglesang.
-
Från KTH till rymden och tillbaka
Christer Fuglesang blev civilingenjör i teknisk fysik vid KTH 1981. Drygt 10 år senare - i hård konkurrens - utsågs han till en av Europeiska rymdorganisationens astronauter. 1998 kunde Christer Fuglesang efter träning med Nasas astronautgrupp 16 titulera sig behörig astronaut och 2006 blev han förste svensk i rymden. Nu har han kommit hem till KTH och börjar i april 2013 att jobba på universitetet.
-
Energirika partiklar under lupp
Forskningsprojektet ”Rymdspår” ska placera teknik på den internationella rymdstationen ISS för att mäta spår från rymdens allra mest energirika partiklar.
-
KTH får pengar till Venus-forskning
KTH-professorn Mikael Östling har tillsammans med forskarkollegor, bland annat astronaut Christer Fuglesang, beviljas nära 23 miljoner kronor i anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det handlar om unik elektronik som ska klara planeten Venus extrema förhållanden.
-
Nytt center blir nav för rymdforskning
Teknik för extrema förhållanden, raketexperiment och studier i rymdturism. Det är exempel på verksamhet som knyts till rymdcentret som öppnar den 1 mars på KTH. Astronauten Christer Fuglesang blir centrets föreståndare.
-
Nytt center för rymdforskning
Teknik för extrema förhållanden, raketexperiment och studier i rymdturism. Det är exempel på verksamhet som knyts till rymdcentret som öppnar 1 mars på KTH. Astronauten Christer Fuglesang blir centrets föreståndare.
-
Experter berättar om framtidens rymdfart
En eftermiddag i rymdens tidevarv. Det är vad som bjuds tisdagen den nionde oktober när Space Rendezvous äger rum på KTH. Till universitetet kommer astronauter, bland andra Japans första kvinnliga sådan, men också forskare, rymdingenjörer och studenter som alla kommer att berätta om morgondagens rymdfart.