Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 9
-
Cybercampus rustar Sverige
Sverige utsätts för allt fler cyberattacker. Nu ska satsningen Cybercampus Sverige stärka landets motståndskraft genom att skydda samhällets sårbara digitala system. – En del av vårt uppdrag är att skapa en ny högre lägstanivå av ”cyberhygien” i samhället, säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.
-
KTH nav i satsning på cybercampus
För att stärka Sveriges cybersäkerhet genom forskning, utbildning och innovation satsar regeringen nu på ett cybercampus vid KTH. – Det är ju jättestort, viktigt och givetvis roligt. Satsningen ligger verkligen i tiden och att vi tillsammans, i ett brett partnerskap och samarbete, ska kunna göra samhället mer robust och säkert. Både vår utbildnings- och forskningsmiljö kommer att vara viktiga i detta arbete, säger Anders Söderholm, rektor för KTH.
-
Kraftsamling för ett cybercampus
Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.
-
Forskaren som vill upptäcka cyberangreppen i tid
De flesta organisationer sitter med en komplicerad IT-miljö, en miljö som dessutom kan vara sårbar för attacker. Men att testa en miljö i den verkliga världen är både resurskrävande och dyrt. Mathias Ekstedt, professor på avdelningen för nätverk och systemteknik, på KTH, har ägnat sin forskning åt att bygga upp miljöer, så kallade digitala tvillingar, där attacksimuleringar utförs. – Genom att modellera systemkonfigurationer kan vi sedan generera ut möjliga attackvägar. Vi kan även göra analyser som identifierar de lätta vägarna att ta sig in i systemmiljön, säger han.
-
Forskaren som sätter fingret på anonymitet och trafikanalys
I västvärlden tar vi den fria och öppna kommunikationen som självklar och vi tänker kanske inte så mycket på att all den kommunikation vi gör på internet lämnar spår efter sig. Spår som kan analyseras fast kommunikationen är krypterad. Tobias Pulls, lektor och docent inom datavetenskap på Karlstads universitet, är forskaren som sätter fingret på anonymitet och trafikanalys. – För mig är det viktigt att göra tekniken säkrare, då blir alla säkrare och tekniken kan användas av alla och även i länder som idag begränsar sina invånares kommunikation, säger han.
-
Demonstration av farorna med nätfiske
En myndighet besökte Cybercampus Sveriges Hacking Lab. De demonstrerade farorna med nätfiske genom att attackera en smartphone som gav full åtkomst.
-
Cybercampus Sverige på Cyber Defence Day
Cybercampus Sveriges föreståndare, David Olgart, deltog i en paneldiskussion om att säkra kompetens inom cybersäkerhet på konferensen Cyber Defence Day.
-
Cybercampus Sverige stärker upp för att möta behovet av utbildning
Cybercampus Sverige tar nu ytterligare ett steg för att möta behovet av kompetensutveckling för yrkesverksamma och främjandet av livslångt lärande inom cybersäkerhet. – Vi ska utveckla utbud, täcka kompetensglapp och matcha utbud med behov, säger Mette Svensson, som anställts som affärsutvecklare för fortbildning på Cybercampus Sverige.
-
Nu lanserar vi Cyberlyftet
Cybercampus Sverige lanserar nu Cyberlyftet tillsammans med RISE. – De senaste årens cyberangrepp visar att samhällets digitala motståndskraft behöver öka, säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.