Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • Skarvlöst surfande i skyn

    Under 2017 förutspås 11,5 miljoner flygresor göras i Europa. En ökning om 21 procent jämfört med 2010. Mot bakgrund av detta kan det konstateras att det finns en stor marknad för sömlös internetåtkomst på flygplatser och i flygplan, något som ska bli resultatet av ett nytt europeiskt forskningsprojekt där forskare från KTH ingår.

  • Trendbrott: Datatrafiken ökar, energiförbrukningen minskar

    Internetanvändningen har ökat allt snabbare på senare år och i takt med den energiförbrukningen och därmed utsläppen. Nya rön från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH visar för första gången ett revolutionerande trendbrott. Energiförbrukning och koldioxidutsläpp från it-, medie- och konsumentelektroniksektorn minskar sedan 2010 i Sverige trots en kraftigt ökad datatrafik.

  • Miljonregn över bandbreddsforskning

    Trådlös kommunikation med drastiskt ökad bandbredd, bättre medicinsk diagnostik och högupplösande radarsystem. Där har du några av målen med den forskning som KTH-professorn Joachim Oberhammer och hans kollegor bedriver och som de nu fått finansiellt stöd till.

  • Professor Martin Törngren i SVTs Gomorron Sverige

    Under rubriken "Självkörande bilar snart i en bilkö nära dig" intervjuas professor Martin Törngren, vid KTH Maskinkonstruktions enhet Mekatronik, om framtidens utveckling på bilteknikfronten.

  • Ericsson med i KTH:s satsning på transportforskning

    Transportforskningslaboratoriet ITRL på KTH får ytterligare en medspelare. Ericsson gör KTH och Scania sällskap och går in med 15 miljoner kronor till forskning om framtidens infrastruktur.

  • Nära samarbete ger mersmak

    – Vi är båda vinnare i vårt omfattande och breda samarbete. Stort tack Scania! Det sade KTH:s rektor Peter Gudmundson under ett seminarium på temat ”Framtidens transporter i ett uppkopplat samhälle” som anordnades till Leif Östlings, Scanias förre vd, ära.

  • Här finns framtidens it-prylar

    Hur får man ett kontrollrum på ett kärnkraftverk mer underhållande? Hur kan framtidens möbler se ut och fungera? Är det möjligt att skapa en mobilapp som berättar för dig när du kommer att bli sjuk? Forskarna på forskningscentret Mobile Life har svaren.

  • Transportforskningslabb får ny samarbetspartner

    Sedan tidigare har transportforskningslabbet Integrated Transport Research Lab (ITRL), kopplat till KTH Maskinkonstruktion, gett sig in i ett samarbetsprojekt med Scania gällande framtidens transportsektor. Nu ger sig ytterligare en deltagare in i detta samarbete.

  • Så påverkas vi i morgondagens digitala samhälle

    Nu på onsdag och torsdag den 12 och 13 juni är det dags för framtidskonferensen Digital Horizons på KTH i Stockholm. Experter från alla tänkbara lärosäten och företag - däribland Spotify, Google, Microsoft, Ericsson och naturligtvis KTH - tar plats på scenerna och berättar om hur framtiden i vår allt mer digitala värld kommer att ser ut. Utrikesminister Carl Bildt är en av huvudtalarna och svenske IT-säkerhetsexperten David Jacoby från Kasperky Lab kommer att visa hur det går till att hacka ett land.

  • Studenterna ska bo i ett labb

    Snart tas det första spadtaget för att förverkliga KTH:s Live-In Lab, lägenheter för drygt 300 studenter som samtidigt är laboratorium. Idéerna till tänkbara forskningsprojekt är många, som lägenhetsväggar som flyttar sig från dag till annan, golv som genererar elektricitet när de boende går på det samt fönster som kan ändra form eller är utbytta mot tv-skärmar.

  • Framtidens möbler är här

    Hur ser det ut när framtidens uppkopplade prylar tar plats i en IKEA-katalog? Forskningscentret Mobile Life, där KTH ingår, har tittat närmare på Sakernas internet och skapat en katalog fylld med uppkopplade sängar, bokhyllor som skrivs ut på plats och madrasser som anpassar sig efter din kropp och knopp.

  • Samling kring strategisk samverkan

    KTH har sedan 2011 byggt upp ett strategiskt partnerskapsprogram som bygger på långsiktig samverkan med ett antal utvalda partners. Att programmet leder till hållbara och öppna relationer med företag och samhälle var tydligt under den första träffen mellan dagens sju partnerorganisationer.

  • Börje Ekholm utnämnd till hedersdoktor vid KTH

    Börje Ekholm har innehaft flera ledande positioner inom svensk industri med styrelseposter i bolag som Ericsson, Scania och Husqvarna. Sedan 2017 är han VD på Ericsson, en av KTH:s strategiska partner. Nu kan han lägga titeln hedersdoktor vid KTH till sitt CV.

  • Nu är den mobila vr-tekniken här

    För ett drygt år sedan fick KTH ett forskningsanslag från Vinnova för att utveckla nästa generations mobila virtual reality-teknik tillsammans med Tobii och Ericsson. Nu har en första prototyp av tekniken demonstrerats på Mobile World Congress 2018 i Barcelona.

  • Sveriges första 5G-nät invigs

    I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.