Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

  • Vill skapa en levande laser

    Fiberoptik som kan användas till exempelvis medicinska behandlingar på nanonivå och solceller. Det är vad KTH-professorn Fredrik Laurell och hans kollegor kommer att forska om för det anslag som nu tilldelats dem och lärosätet.

  • KTH har byggt världens minsta skivresonator

    Vad är en skivresonator, och vad ska man med den till? Så här är det: den skenande effektförbrukningen i dagens stora datacenter, sådana du nyttjar varje dag när du använder till exempel Google, Linkedin och Facebook, är i förlängningen orimlig. Världens hittills minsta skivresonator - tillverkad av KTH-forskare - kommer att kunna sänka förbrukningen markant.

  • Detta har vinterkräksjukan och tv-spel gemensamt

    Europeiska forskningsrådets utlysning ERC Advanced Grant riktar sig till etablerade forskare i världsklass. Göran Stemme, KTH-professor med mikrosystem som specialitet, är en sådan forskare. Nu får han 23 miljoner kronor till forskning som bland annat kan resultera i ny medicinteknik.

  • Kungen besökte KTH-satsning i Kina

    Den 11 november besöktes Zhejiang-universitetet i Hangzhou, Kina, av en delegation från Kungliga Ingenjörsvetenskapliga Akademien med deltagande och under överseende av H.M. Konungen. En huvudpunkt på programmet var besök på Joint Research Centre of Photonics, JORCEP, som är ett forskningssamarbete mellan KTH, Zhejiang-universitetet och Lunds universitet.

  • 35 miljoner till forskning om ljus

    Nu har en forskargrupp på KTH med professor Val Zwiller i spetsen tilldelats ett stort forskningsanslag för att vidareutveckla så kallade kvantdetektorer. Kommande framsteg på områden bedöms ha stor betydelse för medicinsk forskning, datakommunikation och hållbar utveckling.