Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • KTH bakom många lovande uppstartsföretag

    När tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik för tionde året i rad utser Sveriges mest löftesrika uppstartsföretag på teknikområdet återfinns inte mindre än åtta bolag med KTH-koppling i toppskiktet. Det innebär att nästan 25 procent av företaget på 33-listan har en anknytning till Sveriges största tekniska universitet.

  • Ny mjukvara ska förhindra hackarattacker

    De senaste åren har antalet hackarattacker skjutit i höjden. Motiven är både ekonomiska och politiska, och it-angreppen har gått från att till stor del handla om pojkstreck till storpolitik och ekonomiskt motiverad brottslighet. KTH-forskare tillsammans med bland annat it-säkerhetsföretaget F-Secure håller på att utveckla en mjukvara som ska sätta stopp för attackerna.

  • Ska skydda både banker och kärnkraftverk

    Minns du Stuxnet? Den trojanska häst som användes för att sabotera styrdatorer för urananrikning i Iran 2010. Enligt Robert Lagerström, lektor på KTH samt grundare av uppstartsföretaget foreseeti, kan bolagets mjukvara användas för att minska risken för den typen av sabotage. – Attacken var förvisso osannolik till sin natur med tanke på USB-minnena som användes. Likväl hade vi kunnat simulera den och därmed kunnat hjälpa till att föreslå skydd som hade kunnat försvåra attacken.

  • Bedragare lurade KTH på halv miljon

    I våras upptäckte KTH att mejlkonton kapats och att bedragare kommit över en halv miljon kronor. Ekonomichef Susanne Odung uppmanar medarbetare att vara vaksamma. Men risken för nätbedrägerier är inte större på KTH än någon annanstans, säger Patrik Lidehäll, it-säkerhetschef.

  • IT-entreprenör får KTH:s stora pris

    Uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd får KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på internet.

  • IT-entreprenör får KTH:s stora pris

    Det blir uppfinnaren och entreprenören Stina Ehrensvärd som får ta emot KTH:s stora pris 2016. Mest känd är hon för Yubikey, en smart lösning som gör det möjligt att säkert, snabbt och enkelt logga in med en och samma USB-nyckel överallt på internet. I medierna har Stina Ehrensvärd beskrivits som allt från "hackarnas mardröm" till att hennes företag Yubicos produkt "tar Silicon Valley med storm". Bland kunderna återfinns Google, Facebook och USA:s försvarsmakt.

  • De gör din smartphone inbrottssäker

    90 procent av svenskarna i åldern 12 till 45 år använde en smartphone förra året enligt siffror från Stiftelsen för internetinfrastruktur. I kölvattnet på ett ökat bruk av kompetenta mobiler följer tyvärr intrång, virus och andra tråkigheter. KTH-professorn Mads Dam håller tillsammans med några andra forskare på att ta fram en lösning som radikalt förbättrar säkerheten i mobiler. Så väl bankärenden som känslig kommunikation ska inte längre vara ett problem.

  • Så påverkas vi i morgondagens digitala samhälle

    Nu på onsdag och torsdag den 12 och 13 juni är det dags för framtidskonferensen Digital Horizons på KTH i Stockholm. Experter från alla tänkbara lärosäten och företag - däribland Spotify, Google, Microsoft, Ericsson och naturligtvis KTH - tar plats på scenerna och berättar om hur framtiden i vår allt mer digitala värld kommer att ser ut. Utrikesminister Carl Bildt är en av huvudtalarna och svenske IT-säkerhetsexperten David Jacoby från Kasperky Lab kommer att visa hur det går till att hacka ett land.

  • Stora brister i elektroniska valsystem

    Två forskare vid KTH har analyserat flera elektroniska valsystem och kommit fram till att de lider av säkerhetsbrister. Då några av dessa valsystem redan använts i olika val är problemet allvarligt.

  • Hundratals miljoner ska säkra sakernas internet

    Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) delar ut 300 miljoner kronor i anslag till forskning om data- och informationssäkerhet. En tredjedel, 100 miljoner, tillfaller forskare på KTH.

  • ”A better tomorrow – det är ju därför vi forskar”

    Hallå där Robert Lagerström, forskare på KTH och medlem i Sveriges Unga Akademi där du driver ett kortfilmsprojekt för barn och unga, A better tomorrow. Kan du berätta lite om projektet?

  • När robotdammsugaren spionerar på dig

    Morgondagens stad är grön och skön, men vilken datatjuv står först i kön? När framtidens städer nu börjar ta form är det tekniken som befinner sig i fokus. Den stora frågan är hur säkra vi kan känna oss i våra hem och bilar när robotdammsugaren kapas för att spionera på oss, dockorna kan börja prata med våra barn och bilen tas över av hackare. KTH-forskaren Robert Lagerström jobbar med att förhindra detta.

  • Framtidens krig utspelar sig på internet

    Nu har KTH och Försvarsmakten offentliggjort ett nytt samarbete runt it-säkerhet, detta i form av Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet. Enligt Pontus Johnson som är projektledare för planeringen av centrumbildningen är samarbetet ett uttryck för hur framtidens konflikter kommer att se ut samt utspela sig.

  • Utbildning av cybersoldater en framgång

    Nu har KTH skrivit under en överenskommelse med Försvarsmakten om fortsatt utbildning av rekryter till cybersoldater. Beslutet vilar på de framgångar som hittills gjorts.

  • 100 miljoner till kvantforskning

    Nu står det klart att KTH blir koordinator för ett nytt projekt runt kvantforskning. 100 miljoner kronor fördelat över 30 månader ska bland annat användas för att stärka säker datakommunikation över kortare och längre avstånd.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22