Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

  • Vad kostar utsläppen?

    Att utsläppen av växthusgaser måste minska är alla överens om. Men hur ska man beräkna kostnaderna? Olika synsätt ger olika klimatekonomi – från 6 öre till 11 kronor per kilo koldioxid.

  • Mosade oliver blir värme och el

    Gör dig av med det giftiga avfallet från produktionen av olivolja samtidigt som värme och elektricitet alstras. Det låter som en lysande plan, och KTH-forskaren Carina Lagergren ser en stor potential i forskningsprojektet Biogas2PEMFC. En fullt fungerande anläggning är igång i Spanien.

  • Kommunikationssamhällets klimatpåverkan kartlagd

    Kommunikationsbranschen producerar inte bara pixlar och bytes. Sammanlagt står IT- och telekomsektorn tillsammans med mediesektorn för 3 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Det är resultatet av den första heltäckande akademiska studien av kommunikationssamhällets globala klimatpåverkan.

  • Flygets gräddfil måste ses över

    När en av Sveriges mest uppmärksammade transportforskare nu lägger fram sin doktorsavhandling är det ett omfattande resultat som redovisas. Bland annat framgår det att bättre fordonsteknik och nya bränslen inte räcker för att uppnå klimatmålen, att bilresandet behöver minska med 30 procent och att flygtrafiken går om biltrafiken inom 10 år när det gäller utsläpp av växthusgaser.

  • Ny webbsajt hjälper dig bli miljövän

    Enligt pågående forskning står hushållens vardagliga konsumtion för upp till 80 procent av utsläppen av växthusgaser. Det kan det dock bli ändring på inom kort. Forskare från bland annat KTH har utvecklat EcoRunner, ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för dig att undersöka hur konsumtionen i ditt hushåll påverkar miljön. Med EcoRunner kan du pröva hur din miljöbelastning förändras med till exempel ändrade matvanor och minskat bilåkande.

  • Miljöansvar Sveriges nästa stora export

    Biorecro, grundat av de tidigare KTH-studenterna Henrik Karlsson och Lennart Byström, har en ny och unik idé: Att sälja en uppdaterad version av utsläppsrätter vars syfte är att lagra undan koldioxid från atmosfären, så kallat minusutsläpp. Till grund för detta ligger den KTH-utvecklade BECCS-tekniken. Med den första anläggningen precis igångsparkad i USA och en nyfylld kassa ser framtiden ljus ut för det svenska företaget.

  • Klimat, kommissionär och kaffe

    Tisdagen den 29 mars kommer EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard till KTH för att diskutera EU och klimatfrågor.

  • ”Nå miljömålen genom effektivare sophantering”

    För att nå EU:s miljömål måste Sverige minska mängden koldioxidutsläpp från 50 miljoner ton till nära noll fram till 2050. Aktuell forskning visar att det finns en potential på hela sex miljoner tons minskning enbart genom sophantering.

  • Svenska it-sektorns klimatpåverkan kartlagd

    Forskare på KTH, TeliaSonera och Ericsson har precis presenterat en unik studie som kartlägger klimatpåverkan för hela den svenska it-sektorn. Trots en snabbt ökande användning av datorer och mobiler i Sverige så är utsläppen av växthusgaser per användare relativt låg.

  • Mindre utsläpp – men luften är sämre

    Världens utsläpp ser ut att minska. Samtidigt ökar växthusgaser i luften. Vad ska man tro när beskeden inom klimatforskningen tycks peka åt olika håll? – Kanske borde vi bli bättre på att berätta om hur långsamma processerna är, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling.

  • "Om det finns något liv på Europa, skulle det finnas i havet"

    En ny studie visar att koldioxid har hittats på en av Jupiters största månar. Fyndet kittlar tanken om att utomjordiskt liv existerar. Lorenz Roth, en KTH-forskare som bidragit till NASA-studien, har varit med i jakten efter möjliga ledtrådar till koldioxidkällan på månen Europas yta.

  • Får 29 miljoner för att ersätta palmolja

    Hallå där Paul Hudson, universitetslektor vid KTH, som nu erhåller 29 miljoner för att hitta ersättare till bland annat den ifrågasatta palmoljan. Vad ska du och ni arbeta med?

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22