Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

  • ”Vi måste jobba mindre – för miljöns skull”

    Minskad arbetstid är ett måste – i alla fall om de nödvändiga och högt uppsatta miljömålen ska kunna uppnås. Det menar Christer Sanne, civilingenjör, samhällsdebattör och tidigare forskare inom regional planering på KTH.

  • KTH-forskare på kulturfestival

    Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

  • KTH-forskare på kulturfestival

    Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

  • KTH kikar på konsumtionen

    Jul är tradition – och konsumtion. Men köplustan och mönstrena förändras. KTH ser vart åt det lackar.

  • "Sverige lever inte upp till sin goda självbild"

    Hallå där Karin Bradley, biträdande lektor på Institutionen för samhällsplanering och miljö vid KTH, som ska vara med i SVT:s nya samtalsprogram "Runda bordet" den 23 november klockan 20:00 i SVT2.

  • Ny metod mäter köpvanors miljöpåverkan

    Hur mycket utsläpp och markanvändning genererar vårt köpsug efter utländska varor? Med hjälp av en ny metod som mäter konsumtionens miljöpåverkan kan frågan bli möjlig att besvara inom ett par år.

  • Forskarna för förskolebarnen framåt

    KTH-forskare har studerat hur barn påverkas av ljud som barnen själva skapar med egna rörelser. Med hjälp av motion capture-teknik har barnens rörelser registrerats och studerats. Forskningen ska i förlängningen ge grundläggande och djupare förståelse för barns men även vuxnas förhållande till ljud. Det kan bland annat ge möjligheter till bättre stresshantering men också få dig att gå snabbare genom till exempel en tågstation.

  • Ny webbsajt hjälper dig bli miljövän

    Enligt pågående forskning står hushållens vardagliga konsumtion för upp till 80 procent av utsläppen av växthusgaser. Det kan det dock bli ändring på inom kort. Forskare från bland annat KTH har utvecklat EcoRunner, ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för dig att undersöka hur konsumtionen i ditt hushåll påverkar miljön. Med EcoRunner kan du pröva hur din miljöbelastning förändras med till exempel ändrade matvanor och minskat bilåkande.

  • Sopsortering och miljöteknik räcker inte

    Att vara miljöforskare medför också ett ansvar att ge sig in i samhällsdebatten. Det hävdar Karin Bradley som forskar om hur våra livsstilar påverkar miljön. – Nuvarande politik gynnar en konsumtionskultur som motverkar utvecklingen mot ett hållbart samhälle, säger hon.

  • Hyrsamhället är här

    Julhandeln slår rekord år efter år. 2014 spår detaljhandelns undersökningsföretag HUI att vi ska spendera 68 miljarder kronor - 2,5 procent mer än förra året – på julklappar. Delandets ekonomi är dock på stark frammarsch och ändrar förutsättningarna för så väl julhandeln som konsumtionen i stort.

  • Pristagarens angreppssätt används på KTH

    Ett viktigt ekonomiområde som växer i betydelse i takt med den ökande globaliseringen. Så kommenterar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH, att årets ekonomipris går till forskning om konsumtionsmönster, inkomster och ekonomisk utveckling.

  • När hållbart blir det nya normala

    Hur kan det som några av oss gör redan i dag – äta vegetariskt, slopa flygresor, dela, reparera eller köpa begagnat i stället för nytt – bli det vanliga sättet att konsumera? Frågan ska få svar i ett nytt forskningsprojekt.