Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 10
-
Miljonregn över extrema datamängder
KTH är ett av fyra lärosäten i Sverige som precis fått rambidrag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) genom utlysningen "Big data och beräkningsvetenskap". Sammanlagt handlar det om 87 miljoner kronor till KTH-forskare.
-
Ökar nätbutikernas intäkter upp till 30 procent
Uppstartsföretaget Findify med en bakgrund från KTH har redan hunnit med att få innovationspriser och skaffa sig ett antal kunder. Anledningen är Findifys teknik som hjälper kunderna att hitta rätt produkter i nätbutiker, och det snabbt.
-
Sabbatsår inspirerade till eftertanke
Att forska på ett utländskt universitet ger nya intryck och samarbeten. Hedvig Kjellström, professor i datalogi, är mycket nöjd med sin vistelse vid Max Planck Institute i Tübingen. Men den hade inte varit möjlig om hon inte fått utforma sin sabbatsperiod så att det fungerade med livet som förälder.
-
Ny programvara demokratiserar AI-utveckling
En ny programvara gör det enklare att skapa lösningar inom AI, artificiell intelligens. Programmet, QuantumNet, har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.
-
Över 100 000 folkmusiklåtar skapade med hjälp av artificiell intelligens
Traditionell folkmusik från Irland och Storbritannien är populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett projekt på KTH används nu denna musik för att få datorer att lära sig att komponera musik. En del av musiken finns med på ett nytt album som en irländsk folkmusikgrupp har gett ut.
-
Nya programmet i teknisk matematik möter arbetsmarknadens behov
Djupa och gedigna kunskaper i matematik och programmering. Kunskaper som förbereder för arbete och forskning inom maskininlärning, AI och matematisk modellering. I vår öppnar anmälan till det nya civilingenjörsprogrammet i teknisk matematik, som startar hösten 2020.
-
Smart mätare minskar vattenförbrukningen
Vattenbrist är ett ökande problem på många platser i världen, på landsbygden men även i städerna. Ändå slösar vi med vatten. Labtrino, ett företag startat av studenter från KTH, har en lösning på problemet: en smart vattenmätare som kan bidra till sänka förbrukningen med upp till 40 procent.
-
De utses till Wallenberg Academy Fellows
Nu står det klart att KTH-forskarna Sara Zahedi och Marina Petrova utses till Wallenberg Academy Fellows 2019. Anslagen sträcker sig över fem år och är tänkt att stötta respektive forskare att kunna fördjupa sig inom sitt forskningsområde under en längre period.
-
KTH-student fyller Tekniskt basår med utbildning
Nora Dunder åkte till USA och Berkeley på sommarpraktik. Hem kom hon med nytt innehåll till KTH-kursen "Matematik för basår II", som ingår i det Tekniska basåret. Så här gick det till.
-
"Han har välförtjänt kallats AI:s gudfader"
Pawel Herman är lektor på KTH med artificiella neuronnät som en av flera specialiteter. Forskarna John Hopfield och Geoffrey Hinton fick precis Nobelpriset i fysik 2024 – här berättar Pawel Herman mer om deras insatser för AI, maskininlärning och neurala nätverk.