Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

  • Snabbare och trevligare virusdiagnoser

    Den som någonsin fått en provtagningspinne upptryckt i näsan eller ned i svalget vet. Det måste rimligtvis finnas trevligare sätt att få diagnosen influensa fastställd. Forskare vid KTH jobbar nu med en ny diagnosteknik i form av en behållare som du andas ut i. Några minuter senare ska provsvaret anlända.

  • Verktyget som visar pandemins spridning

    KTH-forskaren Lars Skog har utvecklat en metod för att med hjälp av ett geografiskt informationssystem visualisera hur stora epidemier spider sig. Hittills har han studerat historiska pandemier som digerdöden, svininfluensan, ryska snuvan, asiaten men också olika utbrott av salmonella. Enligt Lars Skog finns det inga hinder att använda hans forskningsresultat för att även studera hur nya sjukdomar i framtiden kan komma att sprida sig.

  • De ska besegra vinterkräksjukan

    Första veckorna på jobbet efter julledigheten? Snart är det dags att Vabruari och vård av barn då vinterkräksjukan slår till med full kraft. Inom en överskådlig framtid kan dock spridningen av den förhatliga sjukdomen minskas. En forskargrupp vid KTH leder nämligen ett europeiskt projekt för att ta fram en virusvarnare för att känna av om vinterkräksjukan finns i luften.

  • KTH utvecklar testmetod för covid-19

    Forskare på KTH har inlett utvecklingen av en effektiv så kallad serologisk metod för att säkerställa om individer haft sjukdomen covid-19. Bra tester av den här typen ger ett säkrare beslutsunderlag för att avgöra vilka personer som kan återgå till arbetet utan att föra smitta vidare, vilket är av särskild vikt för personer som arbetar inom sjuk- och äldrevård.

  • KTH-studenters verktyg hjälper epidemiologer

    Hallå där, Robin Sandström, student vid KTH. Du och André Gerbaulet har skapat ett prognosverktyg för Covid-19. Kan du berätta mer?

  • De ifrågasätter tongivande coronaforskning

    Nu riktar forskare från bland annat KTH, Lund, Linköping och Uppsala universitet kritik mot brittiska Imperial Colleges slutsats att en total nedstängning av samhället är det enda ett land kan göra för att kraftigt minska smittspridningen. Arbetet forskarna bygger sin kritik på har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

  • Bullermätningar visar hur stockholmare följer coronaregler

    Forskare vid centret ECO2 Vehicle Design på KTH har undersökt hur bullernivåerna i centrala Stockholm påverkats under vårens coronapandemi. Resultaten tyder på att myndigheternas rekommendationer och restriktioner har lett till en väsentlig minskning av transporter och andra aktiviteter i staden. Studien bidrar till att nyansera bilden av hur den svenska "mjuka linjen" för att hantera pandemin fungerat i praktiken.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22