Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 43
-
”Ambitionen är att stärka Kista som Europas främsta ICT-kluster"
Senseable Stockholm Lab (SSL), ett forskningssamarbete mellan KTH, MIT och Stockholms stad, har hittat ett nytt hem i EECS och de nya lokalerna i Kista som invigdes i september. Vi pratade med Labbets nya föreståndare Anne Håkansson på KTH.
-
Prisbelönad forskning om algoritmer
Jan van den Brand utsågs till vinnare av 2021 EATCS Distinguished Dissertation Award av EATCS DDA Committee, med sitt Paper: Matrix Algorithms and Applications in Convex and Combinatorial Optimization. Handledare: Danupon Na Nongkai.
-
28 idéer ska locka nya studenter
En ny satsning med 28 färdiga idéer för gymnasieprojekt syftar till att väcka intresse för tekniska studier. Blivande studenter uppmuntras att skriva om sociala robotar, hjärnfunktion, dataanalys och cybersäkerhet.
-
Forskarna om omställningen till hållbar energi
Kan ekonomisk tillväxt vara hållbar, är omvandligen till en fossilfri framtid genomförbar och vilken är den största förändringen som forskarna vill se till 2040? Det är några av frågorna som talarna på KTH Energy Dialogue svarar på.
-
Snabbare iteration och mer personlig röst för digitala assistenter
Shivam Mehta, doktorand på Avdelningen för tal musik pocherade hörsel, grattis till bästa poster på EECS vinterkonferens. Berätta lite om din forskning för oss.
-
Projekt från EECS ökar trafiksäkerheten
Vi pratade med Dilian Gurov om hans Vinnova-finansierade projekt "AVerT2: Automated Verification and Testing" – ett samarbete mellan KTH och Scania – som ska bidra till att öka trafiksäkerheten. Läs mer om Dilians forskning och om projektet i intervjun på den engelska sidan.
-
Hennes första poster ledde till en seger vid EECS Vinterkonferens
Grattis, Han Xue, på avdelningen för elektronik och inbyggda system och en av vinnarna av posterutställningen vid EECS vinterkonferens.
-
”Jag är inte fullärd!”
Carl-Mikael ”Bellman” Zetterling, i år har du varit på KTH i 30 år, hur hamnade du på KTH?
-
Grattis Esteban!
Esteban vann priset för bästa doktorsavhandling från EEA Club och GdR MACS från franska CNRS (National Centre for Scientific Research). Vi pratade med Esteban om hans bakgrund, hans forskning och hans mål för framtiden.
-
Forskning i omställning till förnybara energikällor vinner SER Junior Prize
Att analysera utmaningarna i övergången från traditionella till hållbara energikällor gav Stefan Stankovic, doktorand på KTH, SER Junior Prize.
-
Celine Helgesson Hallström – möt vinnaren av SEB Tech Talent of the year 2022
Nyfikenhet, motivation och en bred mix av ämnen gav Celine Helgesson Hallström, student på masterprogrammet i Machine Learning, SEB Tech Talent of the Year 2022.
-
Två vinster till Avdelningen för programvaruteknik och datorsystem
Vi pratade med Daniel Lundén och Hamid Ghasemirahni som båda nyligen har belönats för sin forskning.
-
Att förstå det obegripliga i AI gjorde Stefan till vinnare
Forskning om att förstå den oförklarliga anledningen till att AI fungerar så bra gav Stefan Neumann Heinz Zemanek Award. Priset delas ut vartannat år för utmärkta examensarbeten inom området informatik och närliggande områden.
-
Från implanterbara medicinska sensorer till spintronikbaserade system
När nya medicinska sensorer ska placeras inuti kroppen så krävs nya sätt att ge dem energi. Ana Rusus grupp utvecklar smarta och energieffektiva integrerade kretsar och system för livslång användning i form av miniatyriserade och energioberoende biosensorer.
-
Så syns EECS på ForskarFredag
Fredagen den 30 september är det dags för ForskarFredag på Vetenskapens Hus. Representanter från EECS kommer att tävla i presentationsteknik, föreläsa om sväljbara mikrosystem och presentera studenters projekt skapade inom avancerad grafik och elektroteknik.
-
Möt Emil Björnson, ny professor på EECS
Emil Björnson nybliven professor i trådlös kommunikation på avdelningen för kommunikationssystem, grattis till din nya tjänst! Och grattis till utmärkelsen IEEE fellow!
-
Grattis Mihhail Matskin!
Vi har pratat med Mihhail Matskin, vars artikel "Locality-Aware Workflow Orchestration for Big Data" skriven i samarbete med norska kollegor vid SINTEF och NTNU har utsetts till bästa konferensbidrag på MEDES 2021-konferensen, om forskningen bakom vinsten och samarbete över nationsgränser.
-
De vann i konkurrens med NASA
Vi har pratat med Oskar Zetterström och Pilar Castillo-Tapia, vinnare vid EuCAP 2022, Europas flaggskeppskonferens om antenner och spridning. Deras paper hade hård konkurrens, med till exempel TU Delft och NASA-JPL/Caltech bland dess konkurrenter.
-
Det här gjorde RPL:s sommarskola till en succé
De fina recensionerna av RPL:s sommarskola är ingen slump. Organisationskommittén, genom Fereidoon Zangeneh, delar med sig av några viktiga insikter om framgången.
-
De möjliggör säkrare och effektivare autonoma fordon
Truls Nyberg och José Manuel Gaspar Sánchez slog huvudena ihop och kom på en algoritm som möjliggör säkrare vägar. I deras prisbelönta paper visar de på hur autonoma fordon (AV) kan vistas i det offentliga rummet på ett säkert sätt.
-
Prisad av Google för sin forskning inom cybersäkerhet
"Vårt forskningsresultat visar hög potential att påverka miljontals användare genom att upptäcka säkerhetsbrister i faktiska applikationer." Musard Balliu har fått ett pris av Google Research Scholar Program, som fokuserar på att finansiera forskning i världsklass utförd av forskare i sin tidiga karriär. Vi har pratat med honom om hans forskning inom cybersäkerhet och vad detta betyder för honom.
-
GeneDisco Challenge
Vi har pratat med Stefan Bauer som är med och organiserar en workshop för maskininlärning för läkemedelsutveckling och GeneDisco Challenge, fredag 29 april.
-
Framtidens vattenkraft
Abolfazl Khodadadis forskning om planering och drift av vattenkraftverk resulterade i ett pris för best paper. I slutändan siktar doktoranden på att vara en del av att trygga en säker och prisvärd energiförsörjning till EU-medborgare.
-
Energilösning i sikte för avlägsna regioner
En ny lösning kan uppnå hållbar elförsörjning både avlägsna regioner och städer. En självförsörjande hållbar lösning för energi i arktiska samhällen har tagits fram av Qianwen Xu, biträdande lektor i elkraftteknik. Lösningen har vunnit Nordic Energy Challenge 2022 och kan förbättra en hållbar elförsörjning i avlägsna regioner.
-
Kraftsamling för ett cybercampus
Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.
-
Johan designar nästa generations mobila nätverk
Den tidigare studentens mest värdefulla lärdom från KTH, hans största rädsla som student, och viktigast av allt; hur det är att vara antenningenjör.
-
Studenter utser honom till Årets lärare
Carl-Mikael Zetterling, alias Bellman, professor och chef för avdelningen för Elektronik och inbyggda system på KTH, får THS pedagogiska pris Årets lärare 2022. Han uppmärksammas bland annat för att ser till att utbildningen är motiverande och relevant genom innovativa labb- och undervisningsmetoder. Stort grattis, Bellman!
-
Exjobbsmässan 2022 – en succé
42 företag, 12 forskargrupper och nästan 300 av KTH:s studenter möttes på den årliga Exjobbsmässan inom ICT på KTH Kista. Det bubblade av engagemang när studenterna mötte företag som ABB, Ericsson och IBM i syfte att hitta passande exjobb.
-
Hur du talar spelar roll – utöver vad du säger
Stockholms deltävling i Forskar Grand Prix gick av stapeln under ForskarFredag den 30 September. Sanne van Waveren från avdelningen Robotik, perception och lärande, knep andraplatsen. Läs om hennes erfarenhet att kommunicera till en allmän publik.
-
Hur man förutsäger en konversation
SIGIDALs best paper award gick till Erik Ekstedt och Gabriel Skantze från Tal, musik och hörsel (TMH). Deras modell kan förutsäga vad som kommer att hända under de kommande två sekunderna av ett samtal. Forskningen förbättrar interaktionen mellan människor och konversationssystem, som sociala robotar eller röstassistenter.
-
Jan Scheffel Årets lärare
Jan Scheffel har av sina studenter röstats fram till Årets lärare på CL-programmet: "Han gör undervisningen både lärorik och rolig. Hans undervisning motiverar och utmanar studenter till att vilja ta sitt lärande på allvar och sträva mot att vara bra studenter."
-
Två dagar om det senaste inom mjukvara
CASTOR Software Days gick av stapeln den 31 augusti till 1 september på KTH Nymble. Konferensen samlade mjukvaruforskare, ingenjörer och studenter med diskussioner om det allra senaste inom teknologi, utmaningar inom design av mjukvarusystem och mjukvarudefinierade nätverk.
-
Mot komplexitetsmedvetet-beslutsfattande för robotar
Går det att optimera robotars beslutsfattande så att besluten blir bra och enkla? Ja, det har doktoranden Elis Stefanssons forskning visat.
-
Studenter hackade bilar – häpnadsväckande resultat
Hur skulle du känna om någon annan enkelt kunde låsa upp din bil upp utan nycklar? Det visade sig vara fullt möjligt när studenter på civilingenjörsprogrammet i datateknik hackade bilar.
-
Tidigare diagnostisering av cancer med Lucky Loop
Om du har en cysta vill du att läkaren ska kunna berätta hur allvarlig den är. Men hittills har det här varit mer komplext än så. Det nystartade företaget Lucky Loop kommer att hjälpa till att diagnostisera cancer tidigare.
-
Benoit Baudry om sina år som föreståndare för CASTOR
Benoit Baudrys mandatperiod som föreståndare för CASTOR Software Research Centre har avslutats. Vi har pratat med honom om hans fyra år på jobbet.
-
Fyra forskare från EECS blir IEEE fellows
Det är en utmärkelse som tilldelas ett mycket begränsat antal medlemmar som har bidragit till utvecklingen eller tillämpningen av ingenjörsvetenskap, vetenskap och teknik som på olika sätt har ett betydande värde för samhället.
-
Forskare kan minska den globala energiförbrukningen för datacenter
Forskare har upptäckt ett sätt att minska strömförbrukningen i datacenter avsevärt. De ladda ner beräkningar genom att konvertera särskilda typer av nätverkskort till processorer.
-
Hittar vägar till bättre förståelse
Ragnar Thobabens expertområden är informationsteori och kommunikationsteori. Forskningen inom dessa områden har i princip lagt grunden för vårt moderna kommunikationssamhälle och bidrar idag till att angripa nya utmaningar i framväxande områden.
-
Ljudexperter ger en ny dimension till förståelsen av vårt universum
Ett nytt initiativ hjälper astronomer att inte bara observera universum, utan också att lyssna på det.
-
Konstinstallation på campus visualiserar grundläggande kommando inom mjukvara
Under 2022 Nobel Week Lights, en årlig ljusfestival som äger rum under Nobelveckan, lanserade KTH ett konstverk som heter un|fold, som fångar rikedomen i ett enkelt mjukvarukommando.
-
Nobel i Afrika diskuterar vetenskapens förutsägbarhet
Nobelsymposiet "Predictability in Science in the age of AI" samlar ledande experter inom AI och vetenskap. Ett huvudtema kommer att vara att ta reda på gränserna för Big Data-metoden.
-
Inlärningsalgoritmer i allt från gående robotar till smarta nät och intelligenta transporter
Inlärningsalgoritmer har redan visat stor potential att leverera högpresterande lösningar på komplexa dynamiska problem, allt från gående robotar till spel. De kommer att spela en allt större roll i modern säkerhetskritisk infrastruktur som smarta nät och intelligenta transporter. Deras uppkomst i säkerhetskritiska system är dock inte problemfritt.