Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 14

  • Viktigt genombrott inom proteinforskning

    Ett flertal vetenskapliga rapporter har visat att man inte kan använda RNA-nivåer för att förutsäga hur många proteiner som tillverkas i en cell. Nu har forskare vid KTH bevisat motsatsen, ett arbete som blottlägger en viktig länk mellan RNA-molekyler och proteiner.

  • Ny teknik ska göra läkemedel effektivare

    Nu har forskare vid KTH utvecklat en proteintagg som kan fästas vid proteinläkemedel för att få dem att stanna längre tid i kroppen innan de bryts ned. Det gör att läkemedlen kan tas i lägre dos, att patienten inte behöver ta medicinen lika ofta och att dosen blir jämnare över tid, vilket höjer effekten av läkemedlet.

  • Storskalig insats mot autoimmuna sjukdomar

    Horizon 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation, och därtill världens största satsning på forskning och innovation. Ur den totala budgeten om 80 miljarder euro satsas nu närmare 6 miljoner euro på forskning om skräddarsydda läkemedel mot autoimmuna sjukdomar som reumatism och multipel skleros.

  • Nu blir proteinforskning datorspel

    Enligt artiklar i The Wall Street Journal har människor spenderat nästan sex miljoner år i sammanlagd tid med att spela enbart War of Warcraft. Tänk om en liten del av den tiden kunde användas till forskning? Emma Lundberg, forskare vid KTH och Scilifelab, vill satsa på detta. Tillsammans med Attila Szantner på Massively Multiplayer Online Science och isländska spelföretaget CCP har hon fört in proteinforskningen från Human Protein Atlas i spelsuccén Eve Online.

  • Hon får KTH:s stora pris

    Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".

  • Nu lanseras kartan över människans proteiner

    Efter 11 år av omfattande forskningsinsatser lanseras idag en vävnadsbaserad karta i form av en interaktiv databas som visar vilka och var proteinerna, livets byggstenar, är uttryckta i olika delar av kroppen hos människan. Databasen, som kallas The Human Protein Atlas, är baserad på 13 miljoner bilder och visar lokaliseringen av människans proteiner i samtliga större vävander och organ.

  • Facebook-grundare stöttar KTH:s proteinforskning

    Nu är det klart att Chan Zuckerberg Initiative, en satsning Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan står bakom, har givit KTH och Scilifelab ett forskningsanslag. Detta ska gå till att integrera ny sekvenseringsteknik med befintlig inom ramen för Human Protein Atlas-projektet, och arbetet leds av KTH-forskaren Emma Lundberg.

  • Medborgarforskning och myggor i fokus på seminarium

    Knut och Alice Wallenbergs stiftelse fyller hundra år, och i samband med detta anordnas ett knippe föreläsningar i regi av ett flertal universitet i Stockholm och Uppsala. Människans ursprung, kartläggningen av proteiner och neurobiologin hos världens farligaste djur är några ämnen som avhandlas.

  • De får Gustafssonpriset

    Varje år sedan 2002 delar Göran Gustafssons stiftelser ut Gustafssonpriset till unga forskare vid KTH och Uppsala universitet. Priset består av ett forskningsbidrag om 2,5 miljoner kronor att disponera fritt för forskning, och i år är det KTH-forskarna Jonas Sellberg och Lucie Delemotte som får ta emot det.

  • KTH-forskare klassificerar bilder av proteiner med hjälp av artificiell intelligens och dataspel

    Bättre beskrivningar av de hundratusentals mikroskopiska bilder av människans celler och proteiner som finns tillgängliga i databasen Human Protein Atlas. Det är ett av resultaten av ett internationellt forskningssamarbete som har letts av KTH. Dessutom har ett antal nya proteiner i den mystiska cellstrukturen som kallas Rods & Rings identifierats. I projektet har man använt sig både av dataspel och av artificiell intelligens för att förbättra klassificeringen av proteiner.

  • KTH-forskare förklarar uppkomst av ärftliga sjukdomar

    I en nypublicerad artikel i tidskriften Nature Communications har KTH-forskare lyckats klargöra varför en viss typ av ärftliga sjukdomar uppstår. Forskarnas förhoppning är att deras arbete ska leda fram till ökade möjligheter att förutsäga och behandla sjukdomarna ifråga.

  • Tävling i maskininlärning ska få fram bästa modellerna för klassificering av mänskliga proteiner

    Forskare inom biomedicin på KTH har tillsammans med Kaggle – världens största community för forskare inom datavetenskap – lanserat en tävling inom maskininlärning. Priser om totalt 37 000 USD kommer att delas till dem som tar fram de bästa algoritmerna som klassificerar proteiner i bilder av människans celler.

 Tävlingen pågår under 90 dagar på Kaggles webbplats med start idag.

  • Ny teknik kan ge dubbelt så lång överlevnadstid för bröstcancerpatienter

    Dubbelt så lång överlevnadstid och mindre biverkningar för bröstcancerpatienter. Det kan bli verklighet med en ny individanpassad teknik som har tagits fram av KTH-forskare inom bioteknologi i samarbete med forskare från Uppsala universitet och Erasmus University Medical Center i Rotterdam. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nuclear Medicine.

  • Ingen koppling mellan amyloid i mat och Alzheimers

    Proteiner i form av amyloidlika nanofibrer är föremål för mycket forskning eftersom dessa framgångsrikt skulle kunna användas till nya, gröna material och ingredienser i livsmedel. Nu har forskare vid KTH kunnat visa att den befarade kopplingen mellan amyloid i mat och Alzheimers sjukdom inte utgör något hot för denna utveckling.