Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 33

  • Teknikfestival i demokratins tecken

    Idag öppnar anmälningen till årets upplaga av KTH:s teknikfestival Tekla som äger rum den 22 april. Därmed bjuds 400 tjejer i åldern elva till femton år in till Sveriges största tekniska universitet för att lära sig mer om teknik. Att Tekla nu arrangeras för tredje året i rad har flera orsaker. Två av dem är att festivalen främjar både utbildningskvalitet och demokrati.

  • Rekordstort kemiintresse efter kampanj

    Nästan 70 procent fler studenter sökte till kemiprogrammet i höst jämfört med förra året. En förklaring är den kampanj som Skolan för kemivetenskap drivit för att göra ämnet populärt. I centrum för kampanjarbetet står Anna Finne Wistrand:

  • Lund blev bäst utan reklamkampanjer

    Sveriges bästa tekniska högskola finns i Lund, enligt rankinginstitutet Urank. Och alltfler studenter verkar hålla med. Lunds tekniska högskola har näst störst marknadsandel i Sverige efter att nyligen ha passerat Chalmers. Framgången har kommit nästan helt utan reklamkampanjer. Lund litar på sitt goda rykte.

  • Sommarskola lockar till svenska studier

    I veckan startade den sommarskola som KTH, Stockholms universitet och Karolinska Institutet gemensamt står bakom. Ett 50-tal studenter från olika delar av världen hälsades välkomna av lärosätenas rektorer i Aula Magna vid Frescati.

  • Ambitiösa stockholmare valde Lund

    När Magnus och Erik ville byta utbildningsprogram inom KTH stötte de på hinder. Då sökte de sig till Lund och kom till slut in på sina drömmars utbildning. – Det finns inget annat program i Sverige som jag hellre skulle gå än det här, säger Magnus Flodberg som läser masterinriktningen Technology Management.

  • Avgifter flyttar fokus till Europa

    Planerna tar form för att ta igen de studenter som förloras på grund av de nya studieavgifterna. Fler studenter från Europa och minskat antal utbildningsprogram är den gemensamma strategin från de mest drabbade skolorna, ICT, ABE och ITM.

  • Nördiga filmklipp ger nya ingenjörer

    Han är professorn som har fler tittare än CNN:s störste TV-profil. Detta genom att dissekera hårddiskar och skruva isär LCD-skärmar på Youtube. Möt en av University of Illinois största kändisar, William Hammack, även känd som The Engineer Guy.

  • Hur påverkar utländska studieavgifter?

    I mars lägger regeringen en proposition, som troligen föreslår studieavgifter för utomeuropeiska studenter på svenska universitet. Hur tror KTH-skolornas internationella handläggare att det påverkar rekryteringen? Finns det risk att de utländska studenterna minskar i antal?

  • Manligt KTH lockar inte kvinnliga studenter

    Fortfarande uppfattas miljön på KTH som en manligt präglad värld. Många tror också att stämningen på KTH är stel och opersonlig. Det kan vara några förklaringar till svårigheterna att rekrytera kvinnliga studenter enligt en undersökning som gjorts vid KTH:s studentrekrytering.

  • Grönt labb lyfter kemiföretagen

    På torsdag 20 september invigs Greenhouse Labs, ett nytt modernt kemilaboratorium och en mötesplats för innovativa kemiföretag på KTH. – Det här ska bli en samlingsplats för framtidens kemiföretag och ger oss en unik möjlighet att marknadsföra kemiämnet hos landets skolungdomar, säger föreståndaren Tessie Borg.

  • ”Coolt – så mycket man kan forska om”

    Roligt och viktigt. Det tycker forskaren Anders Höglund om att engagera sig som biträdande handledare för gymnasieelever under det sista skolårets projektarbeten. – Det är ett bra tillfälle att intressera ungdomar för KTH. Och jag är positivt överraskad av nivån på elevernas arbeten.

  • Personligare attityd stärker KTH

    Att förmedla en tydlig, rättvisande bild av KTH:s verksamhet blir allt viktigare i takt med att konkurrensen om studenter och projekt hårdnar. Därför har rektor beslutat om en gemensam kommunikationsstrategi för hela KTH. – För att stärka vårt varumärke behöver vi en sammanhållen strategi, en profil som är densamma för hela KTH, förklarar rektor Peter Gudmundson.

  • Väcker teknikintresse på fyra minuter

    Hedvig Kjellströms intresse för teknikstudier väcktes på Tekniska museet för över 30 år sedan. På fredag ska hon inspirera ungdomar för teknikfrågor på Forskar Grand Prix i Stockholm.

  • KTH och Vattenfall avger avsiktsförklaring

    Nu har KTH och Vattenfall ingått en avsiktsförklaring avseende strategisk partnerskap, ett så kallat ”Memorandum of Understanding” (MoU). Det innebär en överenskommelse om att stärka kompetensförsörjning, kompetensutveckling och forskning hos både KTH och Vattenfall.

  • KTH ger läxhjälp för framtidens studenter

    Nu ges läxhjälp för grundskole- och gymnasielever på centrala KTH:s campus. Här ger studenter som är anställda av Lärarjouren hjälp till den som kört fast.

  • Hur påverkar utländska studieavgifter?

    I mars lägger regeringen en proposition, som troligen föreslår studieavgifter för utomeuropeiska studenter på svenska universitet. Hur tror KTH-skolornas internationella handläggare att det påverkar rekryteringen? Finns det risk att de utländska studenterna minskar i antal?

  • Elever i hetluften fick mersmak

    Ett antal gymnasielever från Bromma fick bli KTH-studenter för en dag. De fick smaka på både campusmiljön och äkta universitetsundervisning tillsammans med mastersstudenter.

  • DTU överlevde studieavgifterna

    När Danmark införde avgifter för studerande från länder utanför EU sjönk antalet utländska studenter vid Danmarks Tekniska Universitet (DTU) dramatiskt. Nu två år senare har DTU tack vare målmedveten rekrytering lika många utomeuropeiska studenter som före avgifterna – men från andra och färre länder. Hela kontinenter har fallit bort.

  • Här förmedlas glädjen med matematiken

    Årets mattecirkel för gymnasister har dragit igång. I år lockas cirka 150 stycken av tjusningen med rigorös, abstrakt matematik. – Detta är ett tillfälle för våra elever att få en försmak av vad högskolestudier innebär och ett bra tillfälle för oss lärare att få bättre kontakt med KTH, säger Johan Wild, gymnasielärare från Strängnäs.

  • KTH populärare än på tio år

    Så här populära har KTH:s utbildningar inte varit på över ett decennium. Söktalen för höstens utbildningar är de högsta sedan åren innan IT-bubblan sprack i slutet av 1990-talet.

  • Student för en vecka gav mersmak

    När matteinstitutionen erbjuder prao för högstadietjejer bildas en kö av sökande. Både ämneskunskaper och självförtroende växer under lektioner som leds av såväl professorer som doktorander.

  • Störst internationell offensiv i Lund

    Förra året drog Lund igång landets största satsning för att rekrytera betalstudenter. Om fem år hoppas man kunna rekrytera fler internationella studenter än innan avgifterna infördes. Annars tappar man sin topposition på rankinglistorna.

  • Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

    I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

  • Hon videobloggar om hur det är att plugga på KTH

    På den nya YouTube-kanalen KTH Student videobloggar Alva Liu, som läser sista året på Datateknik. Hon berättar hur det är att studera på KTH och hennes tankar om jobb och framtid efter examen.

  • Här öppnas dörren för nya kemivänner

    Kemiskolan har rullat igång sin offensiv för att lyfta kemiintresset. Gymnasieelever ska få läxhjälp över nätet och deras lärare erbjuds direktkontakt med KTH:s kemiprofessorer. Och våra riksdagspolitiker kommer att folkbildas via en specialskriven kemibok.

  • Avgiftsguru gav KTH raka besked

    Var vaksam med högriskländer. Och bygg upp ett lokalt antagningssystem för rekryteringen av utländska masterstudenter. Det förbättrar oddsen att lyckas när studieavgifterna för internationella studenter införs, menar internationelle rådgivaren Daniel Guhr.

  • Asiatiska möten gynnar rekrytering

    Utbildningsmässor i asiatiska länder ger KTH direktkontakt med potentiella masterstudenter. Det personliga mötet är oslagbart även när man ska rekrytera utländska studenter, menar två av KTH:s studentrekryterare som nyligen besökte Hong Kongs utbildningsmässa.

  • Teklafestivalen lockade hundratals tekniksugna tjejer

    Drygt tjugo olika teknikworkshops inom robotik, programmering, musik, IT, bioteknik, med mera. Cirka 250 deltagare hade kommit till KTH:s campus i Södertälje för att vara med på Tekla, KTH:s teknikfestival där unga tjejer får prova på teknik på sina villkor.

  • ”Giants gjorde mig mer säker på vad jag ville plugga”

    För två år sedan var hon deltagare på Giants, KTH:s satsning för att få unga kvinnor och ickebinära att söka till teknisk utbildning. Nu går Maja Tennander tredje året på Datateknik på KTH och ska vara fadder för en grupp deltagare på Giants den 9 november.

  • ”KTH kan öppna vilka dörrar som helst”

    Första tiden på KTH var tuff för henne och hon funderade på att hoppa av. Men hon bestämde sig för att visa både sig själv och andra att hon kunde klara det. Idag är Michelle Kadir Vice President på Sony Music och 9 november berättar hon om sin resa på Giants, KTH:s tekniksatsning för tjejer och ickebinära personer i gymnasieåldern.

  • Studenter som poddar

    Måste man vara jättesmart för att gå på KTH? Pluggar man bara matte? Har man ingen fritid utanför skolan? Det är frågor som medieteknikstudenterna Amanda Carp och Celine Helgesson Hallström tar upp i den nya podcasten KTH Student, som vänder sig till gymnasieungdomar som är intresserade av att veta mer om KTH innan de väljer högskoleutbildning.

  • Teklafestivalen kliver ut i världen

    Vad händer när pojkarna lämnar rummet? Det är idén bakom Teklafestivalen, KTH:s tech-festival för unga tjejer, som grundades av artisten Robyn för fyra år sedan med syftet att inspirera unga tjejer att utforska teknik. På internationella kvinnodagen lanseras festivalen i Washington DC och ska sedan föras vidare ut i världen via Sveriges ambassader.

  • Michaela vloggar på KTH Students YouTube-kanal

    Hallå där Michaela Erickson, andraårsstudent på Samhällsbyggnadsprogrammet som är vloggare på YouTube-kanalen KTH Student sedan i höstas. Hur fick du det uppdraget?