Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

  • Katastrofcontainern är här

    För ett år sedan påbörjade ett antal KTH-studenter och forskare att snickra på en katastrofcontainer som bland annat ska kunna skickas till länder som drabbas av väderkatastrofer, krig eller svält och producera el under återuppbyggnaden. Nu är det första exemplaret klar för visning.

  • Soldrivna kylskåp, en vinnare

    Med solen som energikälla och nanotekniken som redskap har två KTH-studenter tagit fram ett billigt kylskåp som drivs av solkraft. Denna idé är så listig att företaget bakom uppfinningen nu har tilldelats det nyinstiftade Innovationspriset Student 2010.

  • Elektronikåtervinning - på vems bekostnad?

    I juletider ökar handeln med hemelektronik när allt fler vill köpa en ny mobil, tv, bärbar dator eller surfplatta som julklapp. Men vad händer med de gamla elektronikprodukterna? KTH-forskaren Shakila Umair har studerat elektronikskrotet på sin väg till och i Pakistan och utforskat levnadsförhållandena för de människor som arbetar med skrotet.

  • DVD-läsaren gör comeback - som HIV-testare

    När allt fler program laddas ner via internet, när USB-stickan kommit för att stanna och musik och film numera streamas har DVD-läsaren blivit onödig och föråldrad teknik. Ny forskning vid KTH visar dock att DVD-läsaren kan tilldelas helt nya arbetsuppgifter. Den billiga optiken i läsarna går nämligen att använda för att analysera DNA och HIV-tester.

  • Roberts kylskåp förändrar världen

    Det studentdrivna start up-företaget SolarCool fick i höstas ännu en utmärkelse, Innovationspriset Student 2010. Företaget får nu hjälp av Ikea att ta fram en prototyp av sitt soldrivna kylskåp. Marknaden finns framförallt i utvecklingsländerna.

  • Pristagarens angreppssätt används på KTH

    Ett viktigt ekonomiområde som växer i betydelse i takt med den ökande globaliseringen. Så kommenterar Pontus Braunerhjelm, professor på KTH, att årets ekonomipris går till forskning om konsumtionsmönster, inkomster och ekonomisk utveckling.

  • Miljoner ska ge miljarder en fysisk adress

    Hallå där, Karoline Beronius, samverkansrådgivare på KTH. Du och kollegan Maria Cheadle har i företaget Map Project utvecklat en app som kan ge fyra miljarder människor en fysisk adress. Du har en glad nyhet att berätta.  - Ja. Vi har tagit in 2,5 miljoner kronor i investering, anställt fyra personer och rekryterat en fantastisk styrelse. Nu arbetar vi hårt mot lansering.

  • De ger miljarder människor en adress

    Map Project heter ett företag som har som mål att göra det möjligt för alla människor att få en adekvat adress. Affärsidén betraktas som så bra att den precis, i tuff konkurrens med tusentals andra företag, vunnit pris i en tävling.

  • Godishalsband inspirerade ny läkemedelsteknik

    Om en patient får för lite läkemedel blir inte behandlingen tillräckligt verksam. Om hon får för mycket kan läkemedlet bli giftigt för kroppen. Nu har forskare vid KTH och MIT hittat en lösning på problemet. En spiral med medicintabletter som ligger i patientens mage under en längre period och utsöndrar läkemedel under tiden. Första sjukdomen att bekämpa med läkemedelsspiralen är tuberkulos, en sjukdom  dödligare än HIV/AIDS.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22