Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Katastrofcontainern är här

    För ett år sedan påbörjade ett antal KTH-studenter och forskare att snickra på en katastrofcontainer som bland annat ska kunna skickas till länder som drabbas av väderkatastrofer, krig eller svält och producera el under återuppbyggnaden. Nu är det första exemplaret klar för visning.

  • Tekniken som renar avloppsvatten från läkemedel

    Läkemedelsrester i avloppsvattnet är ett problem som hela tiden får stort utrymme i medierna. Med all rätt. Exempelvis ångestdämpande och lugnande preparat förändrar fiskar beteende, och ny svensk forskning från Umeå universitet visar att läkemedelsresterna kan ge oönskade effekter på hela ekosystem. Nu har emellertid KTH-forskare tillsammans med några industripartner tagit fram en vattenreningsteknik som tar bort Oxazepam och ett 20-tal andra läkemedelsrester från avloppsvattnet.

  • Katastrofcontainer lösning i krisområden

    En container som kan producera rent vatten, el, kyla och värme och som snabbt kan flygas in till akuta krisområden som jordbävningsdrabbade Haiti, krishärdar i Afrika eller rödslamsindränkta områden i Ungern. Det är vad forskare och studenter vid KTH håller på att ta fram just nu.

  • "Jag har minst tio yrken"

    Hon är nybakad professor i vattenförsörjnings- och avloppsteknik, men enligt henne själv har hon även nio andra yrken. Häng med Elzbieta Plaza när hon berättar om poängen med anammox och varför vattenrening kan bli en enormt stor exportvara för Sverige.

  • Använder solljus för att bryta ner plast

    Inom ramen för ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt vid namn CLAIM kommer forskare vid bland annat KTH att titta närmare på hur man kan använda solstrålning för att bli kvitt de plastföroreningar som återfinns i våra sjöar och hav.

  • Reningsteknik tillverkad i mikrovågsugn

    Nu har forskare utvecklat ett hållbart material som kan avlägsna tungmetaller, färgämnen och andra föroreningar från vatten. För att rena avloppsvattnet används en gelé baserad på växtcellulosa spetsad med små bitar av kol, ett material som kan och har tillverkats i en mikrovågsugn.