Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Skolan för teknikvetenskap bedriver frontlinjeforskning inom ett brett fält, från forskning inom grundläggande ämnen som fysik och matematik, till teknisk mekanik med tillämpningar inom bland annat flygteknik och fordonsteknik. Skolan driver och utvecklar civilingenjörsutbildningarna Teknisk Fysik och Farkostteknik, liksom utbildningsprogrammet Öppen ingång och ett flertal masterprogram.

Arbetsuppgifter

Frustration, eller oförmåga att tillfredsställa alla växelverkningar, är ett avgörande begrepp inom fenomen som sträcker sig från kärnspaghetti i det inre av stjärnor och proteinveckning inom biovetenskap till strukturen av vanlig is. Detta projekt fokuserar på magnetisk frustration, ett område rikt på exotiska fenomen såsom magnetisk monopol excitationer, dold ordning och residual grundtillståndsentropi. I synnerhet är målet att undersöka effekterna av att applicera högt tryck på magnetiskt frustrerad material såsom spinn is samt att utreda hur trycket påverkar materialets inre växelverkningar och tendenser till magnetisk ordning vid låg temperatur.

En ny neutronkälla, ESS (European Spallation Source) byggs nu i Lund. Neutroner är det naturliga verktyget för att undersöka magnetiska korrelationer. Denna studie, som finansieras av NordForsks projekt "Magnetic Frustration Under Pressure", syftar till att bygga upp den nordiska neutron kompetens inför ESS. Tre doktorander kommer att anställas inom projektet, med placering vid Köpenhamns universitet, Universitetet i Oslo och KTH. Ansvarsområdet för doktoranden i Oslo blir kristallodling och karakterisering, medan tjänsten i Köpenhamn fokuseras på neutronspridning. Denna annons avser den tredje doktoranden vid KTH, vars ansvarsområde kommer att vara modellering, simulering och analys av neutronstrukturfaktorn, främst med hjälp av statistiska Monte Carlo och spin-wave metoder.

Doktorandanställningen avser i första hand fyra år med möjlighet till anställning under maximalt fem år. Upp till 20% institutionstjänstgöring ingår i tjänsten.

Kvalifikationer

En lämplig bakgrund för tjänsten är en civilingenjörsexamen i teknisk fysik eller master i fysik med inriktning mot den kondenserade materiens fysik, eller motsvarande. Goda kunskaper i statistisk fysik är viktigt, och grundläggande mångpartikelteori kan vara till hjälp. Erfarenhet av vetenskaplig programmering är mycket önskvärt. Neutronerfarenhet är en klar fördel, men inte en förutsättning. Ett för tjänsten relevant examensarbete, internationell erfarenhet och språkkunskaper räknas som meriterande.

Sökande skall vara driven, med stark motivation för forskarstudier, ha förmåga att utföra kritisk analys och arbeta såväl självständigt som inom ett internationellt samarbete.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan skall innefatta följande handlingar i PDF-format. Ej zip filer:

  • Kortfattad redogörelse över vetenskapligt intresse
  • CV
  • Betygsavskrift från högskola/universitet
  • Exempel på teknisk skriftlig framställning, t ex examensarbete, teknisk rapport eller vetenskaplig artikel 

Övrigt

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön enligt KTH:s avtal för doktorandlöner
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer S-2017-0225
Kontakt
  • Mark Pearce, prefekt, 070-1667486, pearce@kth.se
  • Patrik Henelius, professor, 073-7652483, henelius@kth.se
Publicerat 2017-02-23
Sista ansökningsdag 2017-03-17

Tillbaka till lediga jobb

Till sidans topp