Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Resurser (programvara, tutorials m.m.)

Rekommenderad kurslitteratur

Object-oriented Software Development Using Java, 2nd edition, Xiaoping Jia, Addison Wesley.
ISBN 0-321-21073-5
En mycket bra bok med fokus på design av bra objektorienterad mjukvara. Boken innehåller mycket om objektorienterad analys och design, modellering med UML samt introducerar Patterns (designmönster).  Grafikavsnittet i boken är inte helt ”up to date”, men å andra sidan finns mycket information på nätet om grafik i Java. Boken kan även användas som litteratur för programmeringsdelen i kursen Kommunikationssystem i årskurs 3.
Boken finns i ett begränsat antal exemplar i bokhandeln i Haninge men kan också beställas från t.ex. adlibris.se eller amazon.com.

Alternativa böcker

Introduction to Java Programming, Comprehensive version, 9 th, 8th eller 7th edition, Y. Daniel Liang,
Pearson Education
ISBN 0-273-77138-8 (9th edition)
Boken täcker, precis som Jia’s bok, kursen och programmeringsmoment i andra kurser. Boken är mer detaljerad än Jia’s (speciellt om grafiska gränssnitt), men är inte lika klar när det gäller objektorienterat tänkande och objektorienterad analys och design.

Bredvidläsning

För den som vill fördjupa sig i objektorienterat tänkande rekommenderas någon bok om Design Patterns, designmönster.
Designmönster för programmerare, Bilting, Studentlitteratur, ISBN 91-44-04312-0, är en välskriven, och billig, introduktion.
Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software, Gamma/Helm/Johnson/Vlissides, ISBN 0-201-63361-2, är ett omfattande standardverk.

Programvara

Programvaran som används under kursen är freeware och kan laddas ner från nedanstående webbsidor. Information om hur du installerar programvaran finns på kurswebben/Resurser.

Javakompilator, Java SE Development Kit (JDK

http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html 
Välj ”Java Platform (JDK)”.
Efter installationen bör du också ange sökvägen till din SDK. I Windows lägger du till denna sökväg till miljövariabeln PATH (exempel ”;C:\Program Files\Java\jdk1.7.x”).

Windowsanvändare

För att enkelt kunna kompilera och köra javaapplikationer från kommandotolken bör du sätta en sökväg till kompilatorn m.h.a. miljövariabeln PATH. I kontrollpanelen väljer du System/Advanced/Environment variables och lägger till sökvägen till mappen som innehåller kompilatorn javac.exe, t.ex. C:\Program Files\Java\jdk1.7.0\bin; Observera att du själv måste ta reda på den exakta sökvägen till mappen bin på din dator.

Om du vid exekvering på din egen dator får felmeddelandet "Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: ...", trots att du ser att en kompilerad ".class"-fil finns gör du följande: I kontrollpanelen väljer du System/Advanced/Environment och lägger till sökvägen "." till miljövariabeln ClassPath. Ex: .;C:\tidigare_inlagda_sökvägar;... Punkten talar om för javatolken att den ska leta efter klasser även i aktuell mapp.

Mac användare

Har du en Mac med operativet Mac OS X, eller högre, finns redan en javakompilator på din maskin, se t ex denna länk.

Dokumentation om Javas API (standardklasser)

Dokumentation om Javas standardklasser (API) finns på http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/

Kodeditor och projekthanterare, Eclipse SDK

http://www.eclipse.org/downloads/
Välj ”Eclipse Classic” eller ”Eclipse IDE for Java Developers” (dock ej versionen EE).
Använder du Windows extraherar du lämpligen zip-filen till C:\Program Files. Vill du ha en genväg till applikationen måste du skapa denna själv (högerklicka på ikonen ”eclipse”).

Komma igång med Eclipse

Några vanliga kommandon och tips i Eclipse beskrivs i denna introduktion Eclipse_tips.pdf.

Debugger i Eclipse

En tutorial om hur du använder Javas debugger genom Eclipse: http://eclipsetutorial.sourceforge.net/debugger.html
Denna tutorial innehåller många avsnitt, är du ute efter en snabb introduktion kanske Lesson 1 och 2 räcker.

Drag'n'drop plug-in

Det finns möjlighet att modellera grafiska gränssnitt genom dra och släppa gui-komponenter i gränssnittet varvid motsvarande källkod genereras. Det finns ett antal plug-ins till Eclipse för detta, en bra sådan är WindowBuilder, http://www.eclipse.org/windowbuilder/

Länkar om Java

Java är ett språk som är lätt att integrera med internet och som har stor spridning. Följdaktligen finns en otrolig mängd information och nyhetsgrupper om Java på nätet.  Nedan följer några exempel.

Information om Java finns på http://www.oracle.com/technetwork/java/index.html. All upptänklig information, downloads samt tutorials som du kan använda för att komma igång.

Tutorials om Java

http://download.oracle.com/javase/tutorial/.
Ett bra sätt att komma igång på egen hand (även installationstips) hittar du under 'Your First Cup of Java'.

Grafiska användargränsnitt i Java

http://download.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/index.html- här hittar du både introduktioner och fördjupningar. Gott om kodexempel. http://download.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/components/componentlist.html - en sammanställning av kodexempel för alla swing-komponenter.

Dokumentation om Javas API (standardklasser)

Dokumentation om Javas standardklasser (API) finns på http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/

Generera dokumentation för dina egna klasser med javadoc

En kort introduktion: http://www.mcs.csueastbay.edu/~billard/se/cs3340/ex7/javadoctutorial.html

Riktlinjer för javadoc-kommentarer: http://www.mtu.net/~jpschewe/java/JavaDocGuidelines.html

UML - Unified Modeling Language

Under kursen kommer du att få en introduktion till en UML, ett sätt att analysera problem och beskriva lösningar vid objektorienterade programvaruutveckling.

Introduktioner till UML

http://dn.codegear.com/article/31863 (bäst?)
http://visualcase.com/tutorials/uml-tutorial.htm

UML-editorer

Ett enkelt ritverktyg för UML, som också kan användas för databasmodellering, är Dia http://dia-installer.de/ . Du kommer att få en kort introduktion till hur Dia används under en övning.

Andra gratisverktyg för UML:

  • NCLass - http://nclass.sourceforge.net Gratis och mycket lättanvänd. Validerar relationerna man gör mellan UML-objekten och kan exportera det färdiga UML-diagrammet till Java eller C#. Skapa en arbetsyta genom att namnge den, och högerklicka därefter på namnet och välj: Add New -> Java Diagram. C# är nämligen standard. Kräver Windows. Laddas ner i standalone-format: installation erfordras ej. Binären heter NClass.exe och ligger i bin/ mappen.
  • En enkel UML-editor, som är en plugin till Eclipse: http://www.umlet.com/