Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Projekt 2006

Team Adam: Stalker, en robot som följer sin husse/matte

Denna robot följer efter sin husse/matte, som bär en liten sändare. Roboten ska kunna bära matkassar och annat som husse/matte inte vill bära själv. Den prototyp som byggdes under projektveckorna är fullt fungerande, om än med några begränsningar.

Husse har en sändare för infrarött ljus. Sändaren bärs till exempel runt fotleden. Roboten söker upp och följer efter husse/matte. Den undviker hinder genom att köra runt dem. När roboten kommer fram till husse/matte stannar den och spelar en glad melodi. Det är alltså fullt möjligt idag att bygga en självgående robot som bär hem dina matkassar åt dig!

Begränsningar hos den aktuella prototypen:

  • Olämpliga motorer, som visade sig vara alltför svaga. Roboten kan i dagsläget bara köra långsamt, bara köra på plana golv, och bara bära ultralätt last.
  • Infraröd kommunikation kräver fri sikt och korta avstånd. Det går inte att ha sändaren i fickan, det går inte att gå utom synhåll för roboten och det går inte att gå längre bort än cirka 3 meter.
  • Programvaran måste laddas från en PC varje gång roboten slås på.
  • Dålig batteritid hos de laddningsbara batterierna.

Prototyp
Prototypen i aktion vid demo-mässan i Forumhuset i Kista 22 maj 2006.

Team Bertil: Guardbot, en självgående vaktrobot

Guardbot

Denna robot kör runt på egen hand i en lager- eller butikslokal. Med jämna mellanrum stannar den upp och lyssnar efter misstänkta ljud. Samtidigt undersöker den om något rör sig i lokalen. Om roboten upptäcker något misstänkt - ljud eller rörelse - så larmar den. Den prototyp som byggdes under projektveckorna är fullt fungerande, men med några begränsningar.

Prototypen kör omkring själv, undviker hinder genom att köra runt dem, och har både ljud- och rörelsedetektorer. Är det "bara" frågan om misstänkta ljud ger roboten en ljussignal och försöker köra i riktning mot ljudet. Upptäcker den att något rör sig i lokalen så ger den en stark ljudsignal.

Begränsningar hos den aktuella prototypen:

  • Långsamma motorer. Roboten kör inte tillräckligt snabbt för att hinna upp en misstänkt person i en större lokal.
  • Roboten ger enbart lokalt larm med ljudsignal, den har ingen koppling till larmcentral.
  • Programvaran måste laddas från en PC varje gång roboten slås på.

Prototyp
Prototypen i aktion vid demo-mässan i Forumhuset i Kista 22 maj 2006.

Team Cesar: Medhjälparen - ditt ljus i vardagen

En självgående hushållshjälp som hämtar saker. Denna robot ska ha en karta över den lokal den befinner sig i. Med en fjärrkontroll ska ägaren/innehavaren kunna beordra roboten att hämta tidningen från brevlådan och komma med tidningen till läsfåtöljen, eller att hämta kaffe från köket och komma med kaffet. Fjärrkontrollen ska ha en "kaffeknapp" och en "tidningsknapp" så att ägaren inte behöver styra robotens rörelser som med traditionella radiostyrda fordon.

Den prototyp som byggdes för projektet kan köra på egen hand, upptäcka hinder och väja för dem, samt identifiera två punkter på en inprogrammerad karta. För att kunna köra mellan de två punkterna behövs en navigeringshjälp i form av en fyr, som med täta, jämna mellanrum sänder ut synkroniserade ljud- och ljussignaler. Ljudsignalerna ligger i ultraljudsområdet och ljussignalerna i det infraröda området. Tyvärr hann hårdvaran och/eller programvaran för att tolka signalerna från fyren inte bli klara under projektveckorna. Det är alltså troligt att det går att bygga den här typen av hushållsrobot, eftersom projektdeltagarna har löst alla tekniska problem på ett teoretiskt plan.

Prototyp
Prototypen vid demo-mässan i Forumhuset i Kista 22 maj 2006.

David: Farmerbot, en farmarrobot med redskap - harv eller vält

Farmerbot

Självgående traktor med fäste för olika redskap. Automatisk plöjning, harvning, vältning - allt är möjligt med det rätta tillbehöret. Roboten kör på egen hand i raka linjer över en åker och bearbetar jorden på rätt sätt beroende på vilket verktyg som sitter monterat. Ett nedgrävt, osynligt stängsel hindrar roboten från att av misstag plöja hos grannen.

Den prototyp som byggdes för projektet är fullt fungerande, men med några begränsningar. Den kan köra själv och vänder vid det nedgrävda stängslet och den har utbytbara verktyg - harv och vält finns i dagsläget. Stängslet utgörs av en nedgrävd antennslinga kopplad till en liten sändare för ultralångvågsområdet. Robotens mottagarspolar syns tydligt på bilderna.

Begränsningar hos den aktuella prototypen:

  • Motorerna behöver bytas mot långsammare motorer med högre vridmoment.
  • Styrningen behöver byggas om så att den blir precisare.
  • Roboten behöver kompletteras med programvara och hårdvara för att upptäcka och ta hänsyn till hinder på åkern, exempelvis rådjur, fågelskrämmor, eller bonden själv.
  • Programvaran måste laddas från en PC varje gång roboten slås på.

Prototyp
Prototypen i aktion med monterad harv vid demo-mässan i Forumhuset i Kista 22 maj 2006.