Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Frågor och svar

Ansökan och antagning

Ansökan görs via webbplatsen antagning.se.

Kursomgången som börjar höstterminen 2018 hittas enklast genom att söka på kursens antagningskod (51309) eller namn och kurskod (LL219U Teknik för lärare).

Förutom betyg och liknande vanliga ansökningshandlingar måste ett intyg från din skolhuvudman biläggas. I detta intygar rektor (motsv.) att du är anställd som lärare, undervisar i teknik utan att ha tillräcklig utbildning och att skolan tillåter att du går utbildningen.

Blankett för huvudmannens godkännande hämtas från Skolverkets webbplats.

Genomförande och schema

Är det mycket schemalagd undervisning? När är den?

Undervisningen är koncentrerad till tio dagar per termin, normalt uppdelade i fem block om två dagar vardera (vanligen en måndag och efterföljande tisdag). De fem blocken är någorlunda jämnt spridda över terminen. Undervisningen pågår mellan 09.00 och 17.00 på måndagar och 08.30 och 17.00 på tisdagar om inget annat anges.

Detaljschema med datum publiceras under sommaren.

Är det mycket självstudier?

Kursen går på halvfart, vilket innebär att den ska ta 400 timmar per termin för normalstudenten. Undervisningen tar ca 70 timmar (10 dagar à 7 timmar), vilket gör att man måste räkna med 330 timmars självstudier per termin (i genomsnitt 16,5 timmar per vecka). Hur mycket tid det faktiskt tar för varje enskild student beror givetvis på studievana, intresse, förkunskaper, ambitionsnivå etc.

Självstudierna är av olika slag: litteraturstudier, uppgifter som görs på lärplattformen Canvas m.m.

Är det undervisning på loven? Krockar den med de nationella proven?

Det är ingen undervisning under höstlov, jullov, sportlov eller påsklov. Vi undviker också de dagar då det är nationella prov i matematik och NO-ämnen då vi vet att många blivande tekniklärare är NO- och/eller matematiklärare.

Kan man läsa kursen helt på distans?

Nej, det kan man inte. Det är obligatorisk närvaro vid all undervisning. Detta är för att laborationer, studiebesök, seminarier och liknande ingår. De kan inte göras hemma.

Om du inte har möjlighet att komma till Stockholm och delta i undervisning 10 dagar (5 x 2 dagar) per termin ska du inte söka kursen.

Men, vad händer då om man blir sjuk?

Om man blir sjuk eller av annan anledning måste vara borta vid något enstaka tillfälle kan det vanligen kompenseras genom skriftliga extrauppgifter. Om man är borta många gånger får man göra om det kursmomentet nästa gång kursen går.

Övrigt

Måste man ha dator med internetanslutning?

Ja, det måste man.

Vad betyder att kursen är på avancerad nivå?

"Kurser på avancerad nivå" kallas efter Bolognareformen de kurser som bygger vidare på tidigare studier. Kurser på grundnivå dominerar upp till kandidatnivån. På magister- och masternivå dominerar den avancerade nivån. På avancerad nivå ställs högre krav på studenters förmåga att självständigt kunna analysera och dra slutsatser. Kurslitteraturen och undervisningen är mer forskningsnära.

KTH har valt att lägga sin lärarlyftskurs i teknik för lärare i åk 7-9 på avancerad nivå. Vissa andra lärosäten har lagt sina kurser på grundnivå.

Måste man läsa på engelska?

En stor del av litteraturen är på engelska. Det viktigaste skälet är att det inte finns lämplig litteratur på svenska inom alla områden som kursen täcker.

Är undervisningen på svenska?

Nästan all undervisning är på svenska. Det kan förekomma enstaka engelskspråkiga inslag.

Vad har tidigare studenter tyckt om kursen?

Kursen har i huvudsak fått positiva omdömen från dem som har gått den. 

Delkursutvärdering av "Introduktion till grundskolans teknikämne" ht17

Lärare Per Norström skapade sidan 19 mars 2018

Lärare Per Norström ändrade rättigheterna 19 mars 2018

Kan därmed läsas av alla och ändras av lärare.