Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Inlämningsuppgifter

Inlämningsuppgifter heter ett examinationsmoment (INL1 i LADOK) som går ut på att man under kursens gång löser uppgifter (kallade Mastering physics) på nätet som hör till kursboken.

Länk dit. 

För att logga in behöver du en kod som köps på studentbokhandeln eller hämtas personligen hos GM på föreläsning. 

Course ID = FYSIKKTHVT16

För godkänt krävs minst 60% av möjliga poäng (totalt dvs inte per uppgift). OBS att uppgifterna ”fryser inne” ca tre veckor efter det att motsvarande kapitel gåtts igenom i kursen.

Vill eller kan man av någon anledning inte göra detta kommer det efter kursens slut att anordnas inlämningsuppgifter som man gör själv. För att få dessa uppgifter mailar man till Göran M

PGA strul med koder ersätts de elektroniska uppgifterna i period 3 2017 (!) med följande skriftliga. 60% fordras för godkänt. Inlämning senast 21:a feb på föreläsningen.

1

Fille fysiker hör sin käresta vissla.  För att bestämma avståndet till henne tar han fram en ljudintensitetsnivåmätare (decibelmätare) och mäter upp 22dB. Han går därefter i ljudets riktning 10m och mäter nu upp 27.5dB. Hur långt har han kvar till sin käresta? (hon lyckas vidmakthålla samma styrka (=effekt ut ur munnen) hela tiden)

2

En högtalares membran är cirkulärt med radien 10cm. Ljudet sprids i en halvsfär. Hur många dB uppfattar en åhörare på 10m avstånd om högtalaren spelar (envist) 400Hz. Membanets bakersta position ligger 0.03mm bakom den främsta.

3

Följande påstående är hämtat ur en dagstidning:

….våglängden på ljudet är 1.4 µm vilket gör att luftmolekylerna rör sig 2.8 µm…

Beskriv med några ord och numeriska exempel vad och hur journalisten missuppfattat med det hela

4

Hör många fler dB uppfattar man av Manneberg på första bänk, respektive på sista bänk (20m/4m)?

5

En av de där små irriterande klockorna som piper när timmen är slut och rasten borde börja alstar ljud genom att en liten kristall 0.1 x 2 x 2mm3 vibrerar med amplituden 0.001mm vid 800Hz. Hur hög ljudintensitetsnivå kan denna alstra på 1m avstånd om vi inte har några förluster?

6

En ring är laddad med laddningen 4.3mC och har radien 4cm. Var på symmetriaxeln till ringen är E-fältet som starkast?

7

En kondensator har kapacitansen 35nF vilket är precis så mycket som vår lille hemelektroniker behöver i en koppling. Vidare är kondensatorn märkt med att den tål max 10V. Problemet är att han behöver lägga 30V över kondensatorn. Hur många kondensatorer av denna sort behöver han om han vill ha samma C men en koppling som tål 30V? (Kopplingsschema ska ingå i lösningen)

8

Två laddningar om vardera +1C ligger i ett koordinatssystem i punkterna (0,1m,0) resp (0,-1m,0). Var utefter x-axeln är fältet som starkast?

9

En kondensator består av fyra lika stora plattor. Varannan ansluten till plus och varannan till minus. Varje platta har ytan 1dm² och plattavståndet är 1mm. Vilken kapacitans får den?

10

Vi har två laddningar, den ena på 1,0µC och den andra 2,0 µC belägna 100mm från varandra. Var någonstans på sammanbindningslinjen mellan dem är potentialen som minst?

11

En proton  kommer in i ett homogent magnetfält som har styrkan B=1T. Fältet är vinkelrätt mot hastigheten och hastigheten är vinkelrätt mot gränsen mot området med B-fält. Hur lång tid tar det innan laddningen kommer ut ur fältet igen? (Den vänder ut mot det riktning den kom ifrån)

Ledning: Tid = Sträcka / hastighet

12

Två lång parallella ledare har strömmarna 2A resp 3A åt motsatta håll. De ligger 100mm från varandra. Var på sammanbindningslinjen emellan dem är fältet som svagast?

13

En kvadratisk strömslinga med 10 varv och sidan 5cm roterar runt en axel parallell med en av sidorna med 10 varv per sekund i ett magnetfält på 0,4T. Fältets riktning är vinkelrät mot rotationsaxeln. Hur stort blir spänningens maxvärde?

14

Fall 1:

En given toroidspole har 2000 lindningsvarv och matas med en viss växelspänning.

Fall 2.

Exakt samma toroidspole har stället 4000 lindningsvarv och matas med samma spänning.

Hur förändras magnetfältet i spolen (halveras, fördubbals, fyrdubblas, etc)?

Tänk på att strömmen inte blir densamma i de bägge fallen.

15

I en elektronstråle passerar 1012 elektroner per sekund. De rör sig med 0,01 ggr ljushastigheten.

Hur stort magnetfält ger dessa upphov till på 10mm avstånd från strålen

Lärare Ulf Göran Manneberg skapade sidan 6 februari 2015

En användare har tagit bort sin kommentar
En användare har tagit bort sin kommentar
kommenterade 1 februari 2016

Jag kommer inte åt uppgifterna, utan får följande felmeddelande vid inloggning mha kurskoden "CINEK2016": 

"Your subscription to Mastering does not include access to the book for this course: University Physics with Modern Physics, 13e, Young/Freedman.

Please check the Course ID and try again. If you continue to get this message, pleasecontact support for more information."

Behöver du aktivera något innan vi kan komma åt dem?

kommenterade 1 februari 2016

Jag får samma meddelande. Kursen verkar avse 13th edition och jag har köpt 14th edition. Måste jag hämta ut en kod då iallafall?

kommenterade 1 februari 2016

Även koderna man fick på föreläsningen (i vilket fall min) verkar gälla 14e utgåvan medan kurskoden som sagt verkar gälla 13e utgåvan.

Lärare kommenterade 3 februari 2016

Course ID är alltså antingen CINEK2016 eller CINEK2016global14.

Funkar inte den ena så pröva med den andra

mvh g

Lärare kommenterade 25 mars 2016

Detta gällde alltså kursomgången som gavs för CINEK i period 3