Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Energiframtidsstudier för ett hållbart samhälle

Logga in till din gruppwebb

Du är inte inloggad på KTH så innehållet är inte anpassat efter dina val.

Målet för denna förstudie är att lägga grunderna för en energiframtidsstudie för ett svenskt hållbart energisystem, och ge förslag till hur en sådan ska genomföras. Syftet med förstudien är att definiera ramarna för huvudstudien och ta fram förslag på vilka metoder för scenariogenerering och analys som bör användas.

Huvudstudien ska sedan utveckla framtidsbilder av hur energianvändningen i ett framtida energisystem baserat helt på förnyelsebara energikällor kan se ut, diskutera vilka tänkbara målkonflikter ett sådant system riskerar leda till samt analysera klimat- och miljökonsekvenser av några andra energiscenarier, dvs energiscenarier ej byggda på förnyelsebara energikällor.

I förstudien analyserar vi:

* Tillförsel av energi; en kartläggning av dagens energitillförsel och framtida potential behövs för att en större framtidsstudie ska gå att genomföra.

* Utmaningar för framtida energisystem: en kartläggning av möjliga framtida utmaningar som energisystemet kan stå inför. Det kan gälla till exempel politiska beslut om skatter och regleringar eller förändringar i människors aktivitets- och konsumtionsbeteenden av stor betydelse för energianvändningen, eller händelser i omvärlden som kan ha stark inverkan på energisystemet, t.ex. utveckling på den globala energimarknaden. Dessa utmaningar behövs som grund för att konstruera scenarier i huvudstudien och för att avgöra vilka aspekter som är mest relevanta att hantera enligt olika berörda aktörer. Vi kommer att använda huvudsakligen två metoder:

- workshops. Framtidsinriktade workshops för att ta fram underlag till scenarioarbete är en beprövad metod som fms använt i många projekt. 

- webenkäter och sociala medier. Som komplement till det mer traditionella sättet att få in idéer använder vi sociala medier.

* Mål för energisystemet: en analys av befintliga målstrukturer för energipolitiken i Sverige. Vi kommer att studera hur målen överensstämmer med målnivåer enligt vad som är nödvändigt enligt klimatforskningen och med rättviseteoretiska modeller.