Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ida, Kenya

Ida läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i Design och produktframtagning. Vårterminen 2023 deltog hon i utbytesprogrammet Global Development Hub vid Strathmore University, och gjorde sitt examensarbete som en fältstudie i Kenya.

Ida Lindström, utbytesambassadör

Kontakta Ida via formuläret längst ner på sidan.

Varför valde du att åka på utbyte via GDH och MFS?

När jag först började kolla på möjligheter att åka utomlands visste jag att jag ville åka långt bort och uppleva något helt nytt. Att det blev just Strathmore University har att göra med att jag fick tag på ett projekt till mitt KEX som jag kunde genomföra via Minor Field Studies (numera KTH Field Studies) som var baserat i Kenya. Därefter passade jag på att söka en kurs via GDH-utbytet på KTH som fanns på Strathmore för att få studentupplevelsen på utbytet. I Kenya är engelska ett av de officiella språken och det bidrog också till att det kändes lättare att åka just dit på utbyte samtidigt som Afrika länge varit en dröm att besöka.

Vad var den största skillnaden mellan ditt utbytesuniversitet och KTH?

Det var många stora kontraster med livet där jämfört med på KTH, exempelvis är det strikta dresscodes där man måste klä sig formellt. Vid varje ingång finns det vakter som kontrollerar dels att du följer dresscoden men också ditt student-id och genomsöker väskan varje gång man ska gå in till skolan.

En annan sak som var annorlunda var att eleverna i min projektgrupp bara kunde jobba på kvällar mellan 20-23 ungefär och att det var ofta som möten planerades in samma dag och att du ändå förväntas kunna de flesta gånger. Jag förstod det som att eleverna ofta har mycket lektioner på dagarna och läser många kurser samtidigt vilket gör att det ofta blir så men själv läste jag bara en kurs på universitetet så jag vet inte säkert.

Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utbytesstudier?

Det främsta jag tar med mig är hur livet kunde sett ut om man växt upp i Nairobi och de stora kontrasterna som råder i staden och landet. Att också få bo i en annan kultur och lära sig mer om den var väldigt intressant samtidigt som man hittar sitt eget sätt att förhålla sig till de nya omställningarna. Man får något att jämföra med vardagen på KTH och får då insikter om den nya orten såväl som hemstaden som man kanske aldrig reflekterat över tidigare. Lite klyschigt kanske men jag skulle därför säga att jag lärt känna mig själv och min omvärld bättre.

Var det mycket förberedelser inför utbytet?

För att genomföra fältstudier så krävs en del förberedelser och eget arbete. Då man måste hitta ett projekt och värdorganisation i landet dit man vill åka och samtidigt få det att passa ihop med ens studier skulle jag säga att man dessvärre måste förvänta sig en del arbete. Jag upplevde att det var ingen på KTH som satt med information för hela ansökningsprocessen utan att jag själv behövde gå till respektive ansvariga för att få svar på specifika frågor. Studievägledare hjälpte till med sådant som rörde kurser och hp medan internationella koordinator kunde svara på allmänna frågor om utbyten på mitt program och ansvariga för FS och GDH förklarade hur just deras utbyte går till. Samtidigt behövde jag leta upp projekt utomlands, kontakta handledare för KEX:et på KTH för att kunna utforma frågeställningar som var relevanta både för företaget, projektet och som kan fungera som ett lämpligt kandidatarbete. Ensam fick jag sen försöka få ihop hela pusslet. Det hjälper väldigt mycket att vara ute i god tid och att höra från tidigare studenter tycker jag.

Vilka är de bästa tipsen du skulle ge till studenter som funderar på utbyte via GDH och KTH Field Studies?

Om du är sugen på att åka, bli inte förskräckt av alla förberedelser utan tänk på hur kul man har det när man är iväg! Vi som redan varit iväg finns här för att hjälpa er och underlätta, alla frågor som ni har angående utbyten har vi också haft så vi förstår precis var ni befinner er. Att det är en helt annan kultur man kommer till, att det kommer innebära en del förberedelser som är tids- och energikrävande är bra att vara medveten om men det är absolut hundra procent värt det när man väl är iväg. Mitt allra bästa tips är att prata med och fråga studenter som varit iväg dit du vill åka eller studenter från ditt program som åkt iväg för att höra hur de löst alla utmaningar längs vägen.

Fråga Ida

Logga in på kth se

Du behöver logga in på kth.se för att kunna se formulär och skicka in frågor till respektive ambassadör.