Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Programstruktur

På denna sida beskrivs programstrukturen för doktorander vid INDEK

Doktorandprogrammet består av följande moment som måste uppfyllas av alla doktorander under ledning av två handledare med expertis inom forskningsämnet 

Utarbetning av en avhandlingsplan

Efter ungefär ett års studier utvarbetas en avhandlingsplan som överlämnas till handledare. Avhandlingsplanen presenteras i ett seminarium där alla anställda, doktorander och forskare kopplade till programmet inbjuds till deltagande.

Obligatoriska samt valbara kurser

En doktorand ska ha högst 30 hp i obligatoriska kurser med fokus på forskningsmetodik och en introduktion till industriteknik och ledningsdisciplin. Dessutom kan 60 högskole poäng erhållas extra genom valfria kurser.
Kurserna avser normalt de avancerade, ämnesspecifika kurserna som varje doktorand tar för att förbättra sin individuella forskningsinriktning och därmed säkerställa specialistkunskap såväl som sina kunskaper om specialiserade metoder. Dessa kurser identifieras i samråd mellan doktoranden och deras handledare.

Information om obligatoriska kurser för doktorandprogrammet finns här (Engelsk sida) . Andra kurser kan erbjudas på KTH såväl som på andra universitet baserade i Sverige, Norden, Europa och så vidare. INDEK har etablerat ett samarbetsnätverk för doktorandkurser som man hittar under Externa samarbeten .

Utarbetning av licentiat- och doktorsavhandling

Avhandlingsrapporten är fokuspunkten för doktorandutbildningen. Studenterna har möjlighet att presentera sin text och få en licentiatgrad efter 2 års studier och den slutliga doktorsavhandlingen efter 4 år.

Halvtidsseminarium och slutseminarium

Seminarierna ges respektive halvvägs och i slutet av de fyra års studierna. Typisk 6-12 månader före disputation av licentiat och / eller doktorsexamen. Avhandlingen presenteras i ett seminarium där alla anställda vid institutionen, alla doktorander och forskare kopplade till programmet inbjuds att delta . En extern, oberoende granskare (helst docent) som inte tidigare har varit inblandad i doktorandens avhandlingar blir inbjuden till seminariet.

Seminarier

Genom en serie av seminarier säkerställs att doktoranden visar förmågan att presentera och diskutera forskning. Doktorander med avdelningsuppgifter förväntas också presentera och diskutera forskning vid internationella konferenser.