Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Boosts vs. Nudges

Vårt projekt examinerar mekanistisk evidens för beteendeförändrande insatser. Vi införlivar sådan information i ett kategoriseringsverktyg för beslutfattande, vilket hjälper de att utforma och utvärdera insatser genom kategorisering efter mekaniktyp. Vi utvecklar detta verktyg genom ett teoretiskt och experimentellt arbete. Vi kör ett stort & långsiktigt fältförsök i ett bostadsområde. Detta kommer att ge evidens för effektivitet, uthållighet, spill-over effekter och normativ acceptans av de mest lovande insatserna för att sänka energiförbrukning. Det kommer också att ge evidens för de mekanismer genom vilka sådana insatser fungerar, vilket i sin tur stöder vårt diagnostiska verktyg.

Projektnamn:Boosts vs. Nudges: Ett mekanismbaserat ramverk för att bedöma effektivitet och normativ acceptans av beteendeförändrandeinsatser för hållbar energiförbrukning.

Projektledare: Till Grüne-Yanoff

Deltagande universitet/företag/aktörer: KTH, Helsinki University, Max Planck institute for Human Development

Projektperiod: 2020-2022

Finansiering: Formas

 Många beslutsfattare använder beteendeförändrande insatser för att påverka individers energiförbrukning och hänvisar till att sådana praktiker stöds av vetenskapliga bevis. Tillgänglig evidens säger emellertid inte något om uthållighet av sådana effekter eller om eventuella negativa spill-over effekter. Beslutsfattare har heller inte något systematiskt sätt att välja mellan olika typer av insatser innan de är implementerat i experiment eller samhällekontext. Vårt projekt avser lösa dessa problem genom att ge mekanistisk evidens för beteendeförändrande insatser. Kunskap om en insatser bakomliggande mekanismer ger information om vilka förutsättningar det har för att lyckas, vilka biverkningar det kan tänkas ha och huruvida det eventuellt kan strida mot etiska principer. Vi införlivar sådan information i ett kategoriseringsverktyg för beslutfattande, vilket hjälper de att utforma och utvärdera insatser genom kategorisering efter mekaniktyp. Vi utvecklar detta verktyg genom ett teoretiskt och experimentellt arbete. Vi kör ett stort (N = 300), långsiktigt (9 månaders) fältförsök i ett bostadsområde. Detta kommer att ge evidens för effektivitet, uthållighet, spill-over effekter och normativ acceptans av de mest lovande insatserna för att sänka energiförbrukning. Det kommer också att ge evidens för de mekanismer genom vilka sådana insatser fungerar, vilket i sin tur stöder vårt diagnostiska verktyg.

Kontakt:

För mer information se projektets webbplats: Boosts vs. Nudges