Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH:s totala kostnad för publicering och prenumerationer 2020

Publicerad 2022-02-09

Under en lång tid har kostnaden för vetenskaplig publicering ökat för varje år. Just nu pågår ett skifte i hur vetenskap publiceras och går från prenumerationskostnader till publiceringskostnader som på sikt bör leda till lägre kostnader för universiteten och högre andel öppet tillgängliga publikationer.

Varje år sammanställer Kungliga biblioteket svenska lärosätens utgifter för vetenskaplig litteratur och publicering av öppet tillgängliga forskningsartiklar. För några veckor sedan kom den senaste sammanställningen, som gäller år 2020, där den totala kostnaden för all publicering på KTH uppgick till drygt 44 miljoner kronor.

Hela diagrammet finns på KB.s webbsida
Diagrammet visar de universitet som spenderar mest på publicering år 2020.

Av dessa 44 miljoner som KTH spenderade på publicering så är knappt 28 miljoner kostnader för det som kallas transformativa avtal, det vill säga avtal som innebär kostnad för både prenumeration samt artikelpublicering, och som gäller förlag som avser övergå till full open access inom en nära framtid. Det tillkommer också lokala avtal med förlag som antingen är transformativa eller open access-förlag som är på cirka 4,5 miljoner. Resterande summa har gått till prenumerationskostnader med mera.

Om vi jämför med liknande universitet så har Chalmers tekniska högskolas utgifter på 23 miljoner för transformativa avtal. Lunds universitet har utgifter på 41,5 miljoner kronor för transformativa avtal.

Läs mer om transformativa avtal

Läs mer om att publicera open access

Målet med de transformativa avtalen är en ökad andel öppet tillgängliga publikationer, vilket ligger i linje med regeringens och KTH:s målbilder. Läs KTH:s publiceringspolicy

Det är tydligt att bibliotekets kostnader är viktade mot öppen publicering enligt diagrammet nedan:

Hela diagrammet finns på KB:s webbsida
Diagrammet ovan innehåller de universitet som spenderar mest på publicering år 2020.

Hela diagrammet över ut­gif­ter för veten­­skap­lig publi­ce­ring 2020

Totala utgifter på alla svenska lärosäten 2020