1:59

För två år sedan skrev jag om ett försök att springa ett maraton på under två timmar. Försöket utmynnade i att en löpare, Eluid Kipchoge, kom nära den gyllene gränsen men missade den med bara 25 sekunder. Men varför är det intressant att springa ett maraton snabbare än just två timmar då?

Jo, för gränsen 2:00:00 har beskrivits som den sista stora barriären inom sportvärlden och ansetts vara omöjlig av världsrekordshållare så sent som för bara något år sedan. Den absoluta teoretiska maxgränsen för den mänskliga arten har också beräknats till ca 1:57:58.

När jag fick reda på att ett ytterligare försök skulle göras i år fanns det ingen tvekan att jag skulle följa det live. Så jag satt bänkad den 12:e oktober och följde livesändningen när Kipchoge, den otroliga kenyanske maratonlöparen som vunnit allt man kan vinna, tillsammans med sina 40(!) harar skulle försöka slå rekordet. I sin uppladdning månaderna innan loppet så har Kipchoge sprungit ca 5 maraton i veckan.

Och så till slut inför världens ögon så ändrades allt och Eluid Kipchoge lyckades springa 42.195km på den otänkbara tiden 1:59:40. Det är svårt att få grepp om hur snabbt det där faktiskt är att springa 21km/h som han gjorde. Man kan föreställa sig att springa 100m på 17 sekunder, 422 gånger om! Det fysiska och mentala som krävs för att orka med ett sådant lopp är nästan omöjligt att föreställa sig. Titta på videon nedan för att se den enorma logistiska och tekniska utmaning som det banbrytande rekordförsöket var.

// Oscar