Till innehåll på sidan

Branschintervention som metodik för en bättre arbetsmiljö

Professor Jörgen Eklund har fått ett treårigt projekt av AFA Försäkring med titeln Branschintervention som metodik för en bättre arbetsmiljö.

Centrum för byggeffektivitets fyra fokusområden är alla representerade i projektet, men till olika omfattning. I detta projekt är fokusområdet Arbetsmiljö och säkerhet som är mest framträdande vilket vi visar genom att den bilden är större än bilderna för de andra fokusområdena.

Projektbeskrivning:

Fortfarande inträffar många arbetsskador i byggbranschen, trots att arbetsgivare och fackförbund arbetar med arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. En metod som projektgruppen tidigare använt med framgång är så kallad branschintervention, där företag, fack och forskare arbetar tillsammans för att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Projektet har som syfte att ta fram förbättringar för byggbranschen och samtidigt utveckla metodiken.

Jörgen Eklund, professor i ergonomi, tilldelas 3 382 000 kronor för att i ett partsgemensamt samarbete identifiera goda lösningar och arbetssätt i byggbranschen. Data och erfarenheter samlas in vid intervjuer, seminarier, arbetsplatsbesök och från statistik och särskilda fallstudier.

Projektet genomförs i samarbete med KTHs Centrum för byggeffektivitet, en referensgrupp samt en partssammansatt styrgrupp. Utgångspunkten i genomförandet är partssamverkan med en interaktiv metodik där MTO utgör teoretisk bas. I projektet genomförs arbetsplatsstudier, statistik tas fram och branschföreträdares erfarenheter utgör grunden för prioriteringar. Goda exempel samlas och tre fallstudier genomförs. Projektet förväntas ta fram nya lösningar och arbetsmiljöförbättringar samt underlag för utbildningar av byggingenjörer. Mer generell kunskap kommer att byggas upp kring metodiken att bedriva branschinterventioner, också för andra branscher. Spridning och nyttiggörande sker via väletablerade kanaler inom byggbranschen, via universitetens spridningskanaler samt via utbildningar till bl a byggingenjörer.

Projektet pågår till november 2020.